Начало / Свят / Гюнтер Грас критикува нетолерантността към бежанците в последната си книга

Гюнтер Грас критикува нетолерантността към бежанците в последната си книга

Дори и след смъртта си Гюнтер Грас продължава да изпълнява ролята на моралната съвест на Германия. В последната си книга, публикувана само преди дни в страната, сборника с поезия „Vonne Endlichkait“, големият писател отправя критики към нарастващата нетолерантност към бежанците в Германия, съобщи „Гардиън“. Грас напомня на германците, че в не толкова далечен исторически период самите те са били бежанци.

Милиони германци са в немилост в централна и източна Европа след края на Втората световна война, пише авторът в поемата „Xenophobic“. Той отбелязва, че в продължение на години те са били изпращани с викове „Върнете се там, от където сте дошли“.

Германия е най-предпочитаната дестинация в Европа за бежанците. От юни 2014 до юни 2015 г. в страната са получени  296 710 заявки за подслон – повече отколкото във всяка друга държава в ЕС. Тази година обаче имаше няколко случая на палеж в бежански лагери.

Сборникът на Грас е силно политически натоварен. Той атакува и Ангела Меркел, като пише, че тя „използва много думи, но не казва нищо“ и „е заобиколена от търсещи печалба лобисти, които я изнудват“. Той осъжда и нейната коалиция с Християнодемократическия съюз. Не е подминат и папа Франциск, обвинен в лицемерие. Грас също така отбелязва, че интернет само отдалечава хората от истинските проблеми в света и описва военните конфликти като реализация на компютърни игри.

Гюнтер Грас почина през април тази година на 87. Най-известната му книга е неговият дебют, „Тенекиеният барабан“, публикуван през 1959 г. През годините той се превърна в своеобразен говорител на поколението в Германия, израстнало по време на нацисткия режим. През 1999 г. Шведската академия му присъди Нобелова награда за литература. Статусът му на морална съвест на страната беше поставен под съмнение през 2006 г., когато Грас си призна, че е служил за нацистката организация „Вафен СС“ като тийнейджър.

Свързани заглавия
Гюнтер Грас: Правим същите грешки като преди и вървим към световна война

Гюнтер Грас почина на 87 години

Изложба с рисунки на Гюнтер Грас е открита в Мюнхен

Гюнтер Грас: Не вярвам, че ще успея да напиша още един роман
Няма да отнемат Нобеловата награда на Гюнтер Грас
Гюнтер Грас сравни Израел с ЩАЗИ

Израелските писатели призовават колегите си по света да се разграничат от Гюнтер Грас
Израел обяви Гюнтер Грас за персона нон грата
Гюнтер Грас: Израел е заплаха за световния мир

Книги от Грас тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Author-Photo-Credit-to-UNHCR-Brian-Sokol-1024x684

Халед Хосейни призова за състрадание към бежанците

Авторът на световните бестселъри „Ловецът на хвърчила“ и „Хилядa сияйни слънца“ Халед Хосейни призова лидерите …