Начало / Свят / Халед Хосейни призова за състрадание към бежанците

Халед Хосейни призова за състрадание към бежанците

Author-Photo-Credit-to-UNHCR-Brian-Sokol-1024x684Авторът на световните бестселъри „Ловецът на хвърчила“ и „Хилядa сияйни слънца“ Халед Хосейни призова лидерите на големите държави да проявят повече състрадание към бежанците. Хосейни подкрепя призива си и в последната си книга – „Молитва към морето“, която до дни ще е в българските книжарници.

Историята е вдъхновена от трагичната съдба на Айлан Кюрди, тригодишното сирийско дете, което през септември 2015 г. се удави в Средиземно море, бягайки със семейството си от войната. През следващата година загинаха още 4176 души, поели по същия път като Айлан. Броят на удавените продължава да расте.

Красиво илюстрираната книга е както за деца, така и за възрастни и се издава в 35 страни. Част от приходите ще бъдат дарени за облекчаване на тежката участ на бежанците по цял свят.

Според писателя промяната в настроенията спрямо бежанците в Европа е „дълбоко притеснителна“, особено след като няколко страни вече затвориха границите си за хората, търсещи спасение от войната в Сирия. Хосейни призовава за полагането на повече усилия и за хуманност и толерантност към онези, които искат да избягат от насилието и да се съберат с разбитите си семейства

„Написах „Молитва към морето“в знак на почит към онези, които се удавиха или изчезнаха в морето в опита си да стигнат в Европа“, каза Халед Хосейни при представянето на книгата в Лондон. Той самият има афганистански и американски корени и е преживял изпитанието на това да си бежанец. „Макар че броят на бежанците в сравнение с 2015 г. да намаля, Средиземно море остава все така опасно и несигурно. Един на 18 души от пресичащите морето умират. Миналата година това съотношение бе 1 на 42. Когато видях снимките от случилото се с Айлан Кюрди, сърцето му беше разбито. Той бе само на 3 години. Но с толкова много хора, които губят живота си в морето, нашата колективна памет и отговорност сякаш избледнява“, казва още Хосейни, който е баща на две деца.

„Молитва към морето“ представлява писмо от един сирийски баща към сина му преди пресичането на морето към Европа, който не знае дали ще са живи на другия ден. „Изживяването да си бежанец често е като да се събуждаш от един кошмар и да започнеш друг“, казва още писателят. Той е посланик на добра воля на Агенцията по бежанците на Обединените нации. „Надявам се да заразя и други хора, които да посветят живота си на това, а също – да се борят с престъпниците, които срещу пари предлагат на тези измъчени души спасение, но всъщност ги е грижа твърде малко за животите, които са им се поверили. Истинска агония е да напуснеш дома си. Тези лодки са лодки на отчаянието. Мисля, че в Европа твърде слабо разбират какво всъщност представляват бежанците и защо всъщност са принудени да се отправят на това пътуване. Според мен повечето европейци си мислят съвсем погрешно, че това са опортюнисти, които търсят по-добра работа. Но всъщност бежанците са хора, които бленуват да могат да се приберат у дома. Наскоро срещнах един афганистанец, избягал в Ливан, който ме шокира с думите: „Дори раят не може да се сравни с дома!“. Повечето от тези хора не се отправят на запад, а избират да останат в близките до родината си страни. Днес един на всеки шестима души в Ливан е бежанец. Настоявам, че държавите трябва да отворят границите си и да полагат повече усилия за настаняване на тези хора. По този начин вместо конфликти ще има разбиране“, казва още Хосейни.

Писателят, който е продал над 55 милиона копия от романите си по цял свят, твърди, че книги като „Молитва към морето“ могат да помогнат за подбуждането на хуманността. „Ние сме задължени да прокарваме подобни послания. За да могат хората да разберат нещо, трябва първо писателите, разказвачите, да покажем загриженост. Ако само гледате новини и следите статистиката ще загубите емоционалността си. Затова се гордея, че с „Ловецът на хвърчила“ успях да създам един по-човешки имидж на моя Афганистан“, казва още авторът.

Прочетете още

213360_b

За травмите – с внимателни думи

Александра АЛЕКСАНДРОВА, Хеликон Витоша Много читатели са оформили представите си за Афганистан благодарение на  Халед …