На фокус
Начало / Откъси / Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Вечната книга описва и нашата дилема

priscilla-du-preez-9CMUPez8wLo-unsplash

Старият завет съдържа и пророчеството на Исаия. Смята се, че е създадено от пророка по време на Вавилонския плен, когато жителите на Юдейското кралство са изселени принудително във Вавилония.

Исаия проповядва най-вече нуждата от „завръщане към Бога”. Сърцето му бие с това на най-обикновените хора. Самият той е от знатно семейство, но често критикува аристокрацията.

Съвсем ще се изпразни земята, и съвършено ще се оголи”, казва той в едно от пророчествата си. Видения за бъдещето започва да получава едва 20-годишен. А много от думите му сякаш кореспондират със ставащото днес.

Книгата на пророка, която е част и от православния канон, съдържа и важни редове за поста. А точно сега сме в период на духовно пречистване – преди Великден. Как обаче да гледаме на нещастието на другите и какво означават за нас останалите без дом и родина – и за това има отговор Исаия. Думите му сякаш бъркат в отворена рана днес, през 2022-а, в разгара на една трудна за осмисляне война.

ПРОРОК ИСАИЯ ЗА ПОСТА И ЧУЖДОТО СТРАДАНИЕ

ПРОРОК ИСАИЯ ЗА ПОСТА И ЧУЖДОТО СТРАДАНИЕ

heart

[58:6]  Ето поста, който избрах: разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема, и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай;
[58:7] 
раздели хляба си с гладните, и скитниците сиромаси заведи у дома си; видиш ли гол, – облечи го, и от еднокръвния си не се крий.
[58:8] 
Тогава твоята светлина ще се яви като зора, и твоето изцеление скоро ще процъфти, и твоята правда ще тръгне пред тебе, и слава Господня ще те придружава.
[58:9] 
Тогава ти ще позовеш – и Господ ще чуе, ще извикаш – и Той ще каже: ето Ме! Кога отстраниш изсред себе си ярема, престанеш да дигаш пръст и да говориш оскърбително,
[58:10] 
и отдадеш на гладния душата си и нахраниш душата на страдалеца, – тогава твоята светлина ще изгрее в тъмнината, и мракът ти ще бъде като пладне;
[58:11] 
и Господ ще ти бъде винаги водач, и във време на суша ще насища душата ти и ще угои костите ти, и ти ще бъдеш като напоена с вода градина и като извор, чиито води никога не пресекват.
[58:12] 
Тогава твоите потомци ще застроят вековни пустини: ти ще възстановиш основите на много поколения, и ще те наричат възстановител на развалини, възобновител на пътища за населението.

Библейският текст е от онлайн изданието на dveri.bg
Снимки: Sixteen Miles Out и Priscilla Du Preez, Unsplash

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

JamesLovelockin2005

Сбъднатите пророчества за бъдещето на Джеймс Лавлок

Идеите му са прекалено новаторски и за съвременния свят Футуролог и писател с необикновено влияние …