Начало / Откъси / Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Библията за ситуацията ни днес: „Нахрани душата на страдалеца”

Вечната книга описва и нашата дилема

priscilla-du-preez-9CMUPez8wLo-unsplash

Старият завет съдържа и пророчеството на Исаия. Смята се, че е създадено от пророка по време на Вавилонския плен, когато жителите на Юдейското кралство са изселени принудително във Вавилония.

Исаия проповядва най-вече нуждата от „завръщане към Бога”. Сърцето му бие с това на най-обикновените хора. Самият той е от знатно семейство, но често критикува аристокрацията.

Съвсем ще се изпразни земята, и съвършено ще се оголи”, казва той в едно от пророчествата си. Видения за бъдещето започва да получава едва 20-годишен. А много от думите му сякаш кореспондират със ставащото днес.

Книгата на пророка, която е част и от православния канон, съдържа и важни редове за поста. А точно сега сме в период на духовно пречистване – преди Великден. Как обаче да гледаме на нещастието на другите и какво означават за нас останалите без дом и родина – и за това има отговор Исаия. Думите му сякаш бъркат в отворена рана днес, през 2022-а, в разгара на една трудна за осмисляне война.

ПРОРОК ИСАИЯ ЗА ПОСТА И ЧУЖДОТО СТРАДАНИЕ

ПРОРОК ИСАИЯ ЗА ПОСТА И ЧУЖДОТО СТРАДАНИЕ

heart

[58:6]  Ето поста, който избрах: разкъсай оковите на неправдата, развържи връзките на ярема, и угнетените пусни на свобода и всеки ярем разкъсай;
[58:7] 
раздели хляба си с гладните, и скитниците сиромаси заведи у дома си; видиш ли гол, – облечи го, и от еднокръвния си не се крий.
[58:8] 
Тогава твоята светлина ще се яви като зора, и твоето изцеление скоро ще процъфти, и твоята правда ще тръгне пред тебе, и слава Господня ще те придружава.
[58:9] 
Тогава ти ще позовеш – и Господ ще чуе, ще извикаш – и Той ще каже: ето Ме! Кога отстраниш изсред себе си ярема, престанеш да дигаш пръст и да говориш оскърбително,
[58:10] 
и отдадеш на гладния душата си и нахраниш душата на страдалеца, – тогава твоята светлина ще изгрее в тъмнината, и мракът ти ще бъде като пладне;
[58:11] 
и Господ ще ти бъде винаги водач, и във време на суша ще насища душата ти и ще угои костите ти, и ти ще бъдеш като напоена с вода градина и като извор, чиито води никога не пресекват.
[58:12] 
Тогава твоите потомци ще застроят вековни пустини: ти ще възстановиш основите на много поколения, и ще те наричат възстановител на развалини, възобновител на пътища за населението.

Библейският текст е от онлайн изданието на dveri.bg
Снимки: Sixteen Miles Out и Priscilla Du Preez, Unsplash

Прочетете още

234902146_316796453569884_1305983565502732869_n

Георги Милков: Имам приятни емоции, свързани с книжарниците на „Хеликон“ в цялата страна

Говорим с популярния журналист, чиито сборник с пътеписи „Истории от ръчния багаж“ стана Книга на …