Начало / Свят / Израелските писатели призовават колегите си по света да се разграничат от Гюнтер Грас

Израелските писатели призовават колегите си по света да се разграничат от Гюнтер Грас

Асоциацията на писателите, пишещи на иврит, призова авторите по целия свят да осъдят неморалните позиции на Нобеловия лауреат Гюнтер Грас, който изобличи политиката на Израел срещу Иран в своя поема, предаде Франс прес.

„Засегнати сме от срамните и неморални позиции на Грас, които целят да отнемат легитимността на Израел и на еврейския народ и призоваваме писателите по целия свят също да ги разкритикуват“, заяви Херцел Хакак, председател на асоциацията. Той ще се обърне към Пен клуба и към Нобеловия комитет, за да вземат и те становище по скандала.

„Тук не става дума за политика, а за морал, защото Грас е съучастник на една операция по оневиняване на иранските лидери, които призовават за геноцид спрямо еврейската държава“, каза Хакак.

Иран редовно призовава за заличаване на Израел от картата на света и твърди, че той е туморът на Близкия изток. В поемата си Грас подчертава, че с ядрения си арсенал Израел заплашва световния мир, и предупреждава за възможни израелски удари срещу ирански ядрени обекти. Заради тази поема Грас беше обявен за персона нон грата в Израел.

Призивът на Хакак обаче не е подписан от нито един от изместните израелски писатели като Амос Оз и Давид Гросман. Същевременно в Германия няколко представители на Германската социалдемократическа партия призоваха Грас да не участва в предизборните й митинги. Грас участва в тях от 60-те години насам.

Призивът беше отправен в навечерието на изборите в германските провинции Шлезвиг-Холщайн и Северен Рейн-Вестфалия, които ще се състоят на 6 и 13 май. Според представители на партията присъствието на Грас може да се възприеме като провокация.

Прочетете още

195820807

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „Just For The Summer“ от Аби Хименес (нова в класацията) 2. …