Начало / Свят / Обявени са номинираните за наградата на Британското кралско общество за научна литература

Обявени са номинираните за наградата на Британското кралско общество за научна литература

Номинираните за наградата на Британското кралско общество за научна литература бяха обявени, съобщи „Гардиън“. Отличието, учредено през 1988 г., се дава за научна книга, публикувана през предната година. Победителят ще стане ясен на 24 септември и ще прибави към сметката си 25 000 паунда. Финалистите ще получат по 2 500 паунда.

Претендентите са: Дейвид Адам с „The Man Who Couldn’t Stop“ – изследване върху обсесивно-компулсивното разстройство; Алекс Белос с „Alex through the Looking-Glass“, книга за приложението на математиката в ежедневието и изобщо всеки аспект от живота; Джон Бътъруърт с „Smashing Physics“ – издание за това какво е да си един от инженерите, които използват Големият адронен ускорител; Матю Коб с „Life’s Greatest Secret“, документално заглавие за научните постижения в рамките на един човешки живот; Джим Ал-Кхалили с „Life on the Edge“ – книга, която комбинира физика, механика и биология и Гая Винс с „Adventures in the Anthropocene“, книга за доминирането на хората като вид на планетата Земя.

„Авторите на научна литература могат да ни заинтригуват не по-малко от Джейн Остин или Дикенс. В училище ни учат, че сме хора или на науката, или на изкуствата, но тези книги ни показват, че двете дисциплини не бива да се разделят. Научните книги също са изкуство и авторите им са приложили познания и майсторство, за да хвърлят светлина върху едни от най-трудните теми“, коментира романистката Сара Уотърс, която е част от екипа на журито.

Свързани заглавия
Марк Майдоуник е отличен с наградата на Британското кралсто общество за научна литература

Шон Карол спечели „Royal Society Winton Prize”
Джеймс Глик спечели награда „Royal Society Winton prize” за научна книга

Фото: royalsociety.org

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …