Начало / Свят / Кардиф ще почете 100-годишнината от рождението на Роалд Дал догодина

Кардиф ще почете 100-годишнината от рождението на Роалд Дал догодина

С поредица събития в чест на Роалд Дал и неговото творчество ще бъде почетена 100-годишнината от рождението му в родния му град Кардиф, съобщи thebookseller.com. Сред тях ще бъдат театрални постановки, изложби, декорации на различни места в града и други мероприятия. Юбилеят ще бъде навършен на 13 септември 2016 г.

Събитията ще се организират от арт центъра „Wales Millennium Centre” и Уелският национален театър. Сред тях ще бъдат няколко изложби на Куентин Блейк, илюстрирал книгите на Дал години наред, и театрални постановки на известни издания на писателя.

„Много сме щастливи, че първата съвместна инициатива на „Wales Millennium Centre” и Уелският национален театър ще бъде в чест на най-големия разказвач от Кардиф. Поели сме отговорност да почетем повода подобаващо, като ще ангажираме целия град! Очаквайте да видите града ни трансформиран – ще виждате през очите на Роалд Дал”, се казва в прессъобщението.

Роалд Дал е британски писател, автор на книги за деца и възрастни, но е по-известен с детските си произведения. Написал е редица класически истории като „Чарли и шоколадовата фабрика”, „Моят чичо Осуалд”, „Разкази с неочакван край”, „Матилда” и др. Тези и други негови книги са преведени на български език. Интересен факт за него е, че участва като пилот във Втората световна война. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива, тежко е ранен и за известно време губи зрението си. Възстановява се и се връща на бойното поле отново като пилот в началото на 1942 г. Умира през 1990 г.

Свързани заглавия
„Паяжината на Шарлот“ бе избрана за най-добра детска книжка
Роалд Дал е подкрепял ваксинацията

Писмо на Роалд Дал със съвети до ученик е открито след 35 години

Роалд Дал: Човек с добри мисли никога не може да бъде грозен

Супермаркет свали от продажба класика на Роалд Дал

Намериха загубена глава от „Чарли и шоколадовата фабрика“

11 интересни факта за Роалд Дал

Книги на Роалд Дал тук

Прочетете още

1_gR21PCr6qfQREE6aIWICOg-1108x739

Макдоналдс предлага книги вместо играчки в детските менюта

Макдoналдс Нова Зеландия реши да замести играчките в детското си меню с книги на Роалд …