Начало / Любопитно / Шоколадът и книгите въздействат еднакво

Шоколадът и книгите въздействат еднакво

Ето седем истории, в които е важна част от сюжета

hungry-sweet-chocolate-istock_000027210034large-2

7 юли особено ни се услажда, защото тази дата е обявена за Европейски ден на шоколада. Точно на 7 юли преди около пет века пристигнала първата партида шоколад от Америка в Испания.

Отначало шоколадът се приемал във вид на гореща напитка, чието приготвяне се пазело в дълбока тайна. Дали защото ацтеките не искали да я споделят, или какаовите зърна, които европейците взели от тях, трябвало да изминат дълъг път, но те били толкова скъпи, че само кралските особи имали привилегията да ги вкусят. В края на 18. век се появила рецептата за твърдия шоколад, цените на тръстиковата захар и какаото паднали, а писателите постепенно започнали да налагат представата за шоколада като отглеждан в Рая. Днес ролята му в индустрията е празник, който се чества във всички страни–членки на Европейския съюз.
cokolada

В много книги шоколадът представлява спойващо късче, без което са невъзможни насладата, еротиката, укротяването на темперамента, дори спасяването на човешки живот. Хем се смеем на апетита на Бриджит Джоунс, докато пресмята калориите, хем тръпнем заради немощните концлагеристи в „Татуировчикът на Аушвиц“, понеже за тях парче шоколад е въпрос на оцеляване.

Ами децата? Всеки би пожелал шоколадова жаба от Хари Потър, лекарството с шоколад на Карлсон, или да живее в съседство с шоколадената фабрика на Чарли

Някои сюжети, свързани с шоколада, са просто емблеми. Винаги ще помним Жулиет Бинош с ролята й във филма „Шоколад“ по Джоан Харис, а чуем ли за пуйка с шоколаден сос, бадеми и сусам, знаем че я сервира Лаура Ескивел („Като гореща вода за шоколад“).

Учените често включват шоколада в свои изследвания, изтъквайки предимно ползите от него. Блокче черен шоколад, казват, оправял холестерола. Нека добавим и томче хубава книга. На 7 юли е позволено да прекалим с четенето и с похапването.

Шоколадена селекция предлага Хеликон днес. Разгледайте я!
За шоколада в книгите: Людмила Еленкова

Прочетете още

puzzle

Пъзелите – неочакваният помощник за добра форма

Носят ни удоволствие и радост 29 януари е техният празник – трудно е да се …