Начало / Свят / Керис Дейвис беше отличена с наградата „Франк О’Конър“

Керис Дейвис беше отличена с наградата „Франк О’Конър“

Писателката от Уелс Кeрис Дейвис спечели наградата „Франк О’Конър“, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за сборника си с разкази „The Redemption of Galen Pike“. Дейвис прибавя към сметката си 25 000 евро. Тя сподели, че е „щастлива, благодарна и напълно смаяна“, от спечелването на наградата.

„The Redemption of Galen Pike“ излезе през октомври миналата година. Действието в разказите се развива във Великобритания, Австралия и САЩ. Ирландската авторка Ейбхиър Уолш, част от екипа на журито, сподели:

„Сборникът е оригинален и поразителен. Пълен е със забавни, но и затрогващи истории. Изненадващите обрати в сюжета също не липсват. Дейвис е забележителна. Изказът й е икономичен, а всяка дума тежи на мястото си. Тя използва исторически моменти и ги представя в художествена форма по начин, който интригува читателя.“

Наградата „Франк О’Конър” се дава за сборник с разкази всяка година от 2005 г. насам. Тя носи името на ирландския писател Франк О’Конър, автор на 150 произведения. Паричната й премия я прави най-високо платената награда за сборник с разкази в света. Сред предишните победители са Харуки Мураками, Една О’Брайън, Нейтън Ингландър и др. Призът е спонсориран от местните власти в град Корк и факултета „University College Cork“.

Кeрис Дейвис е родена в Уелс. Преди да започне да пише е работила 15 години като журналистка в различни медии, главно в Ню Йорк и Чикаго. Публикувала е два сборника с разкази досега. Живее в Ланкастър, Англия, със семейството си.

Свързани заглавия
Обявени са номинираните за наградата „Франк О’Конър“

Колин Барет спечели награда „Франк О’Конър“

Нейтън Инглъндър спечели наградата „Франк О’Конър”

Една О’Брайън спечели наградата „Франк О’Конър” и 35 000 евро

Дейвид Константин спечели наградата „Франк О’Конър”

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

CjsYkBYWsAAtmiU

Писателка от турски произход спечели най-важната немска награда

Стила си изгражда върху несъвършеното познание на езика Емине Севги Оздамар, която спечели тазгодишния приз …