Начало / Свят / Керис Дейвис беше отличена с наградата „Франк О’Конър“

Керис Дейвис беше отличена с наградата „Франк О’Конър“

Писателката от Уелс Кeрис Дейвис спечели наградата „Франк О’Конър“, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за сборника си с разкази „The Redemption of Galen Pike“. Дейвис прибавя към сметката си 25 000 евро. Тя сподели, че е „щастлива, благодарна и напълно смаяна“, от спечелването на наградата.

„The Redemption of Galen Pike“ излезе през октомври миналата година. Действието в разказите се развива във Великобритания, Австралия и САЩ. Ирландската авторка Ейбхиър Уолш, част от екипа на журито, сподели:

„Сборникът е оригинален и поразителен. Пълен е със забавни, но и затрогващи истории. Изненадващите обрати в сюжета също не липсват. Дейвис е забележителна. Изказът й е икономичен, а всяка дума тежи на мястото си. Тя използва исторически моменти и ги представя в художествена форма по начин, който интригува читателя.“

Наградата „Франк О’Конър” се дава за сборник с разкази всяка година от 2005 г. насам. Тя носи името на ирландския писател Франк О’Конър, автор на 150 произведения. Паричната й премия я прави най-високо платената награда за сборник с разкази в света. Сред предишните победители са Харуки Мураками, Една О’Брайън, Нейтън Ингландър и др. Призът е спонсориран от местните власти в град Корк и факултета „University College Cork“.

Кeрис Дейвис е родена в Уелс. Преди да започне да пише е работила 15 години като журналистка в различни медии, главно в Ню Йорк и Чикаго. Публикувала е два сборника с разкази досега. Живее в Ланкастър, Англия, със семейството си.

Свързани заглавия
Обявени са номинираните за наградата „Франк О’Конър“

Колин Барет спечели награда „Франк О’Конър“

Нейтън Инглъндър спечели наградата „Франк О’Конър”

Една О’Брайън спечели наградата „Франк О’Конър” и 35 000 евро

Дейвид Константин спечели наградата „Франк О’Конър”

 

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

x1080

Сезонът на литературните награди тече във Франция

Черешката на тортата ще е „Гонкур“ Доминик Барберис е името, което привлече погледи към себе …