Начало / Критика / Ник Хорнби: Кажете на момчетата, че книгите са неподходящи за тях, и те ще ги четат

Ник Хорнби: Кажете на момчетата, че книгите са неподходящи за тях, и те ще ги четат

Писателят Ник Хорнби предложи интересен начин за мотивиране на момчета да четат книги. Той е на мнение, че трябва да се използва обратна психология – не да ги караме да четат, а точно обратното. Хорнби сподели в интервю за „Дейли Телеграф“, че е изпробвал метода успешно върху сина си.

„Бил съм учител и знам колко е трудно да се осъществи сериозен разговор без да се създава атмосфера, която потиска творческата мисъл. Аз имам момчета, а момчетата са доста трудни за мотивиране, когато става дума за четене на книги. Но скоро имах страхотен успех с прекрасния младежки роман на Шърман Алекси, „The Absolutely True Diary Of A Part-Time Indian“. Казах на сина ми, че книгата е неподходяща за него и една от най-често забраняваните в Америка. Това улови вниманието му и той я прочете за нула време“, коментира авторът на „Ега ти животът“.

Хорнби беше подкрепен от Луси Макнаб, с която основа „Ministry of Stories“ – център за стимулиране на творческата мисъл у тийнейджърите. Тя сподели:

„Креативността не е просто нещо, което възрастните изискват от децата. Тя е необикновена и дори малко мрачна. Класическите приказки, които издържат на теста на времето, винаги са малко страшни, дълги и изтощаващи по някакъв начин. Именно това събужда любопитството на децата. А събудиш ли любопитството им, вече си ги спечелил.“

Ник Хорнби е роден през 1957 г. Той пише в различни жанрове, включително спорт и музика. На български са преведени книгите му „Ега ти животът”, „Трудно е да бъдеш добър”, „Дългият път надолу” и „Кажи ми, Маркъс”. Интересен факт за него е, че е голям фен на футболния отбор „Арсенал”.

Свързани заглавия
Ник Хорнби с първи роман от 5 години

Книги от Ник Хорнби тук

Фото: nickhornbyofficial.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

deca

До всяко дете стои хубава книга

Малкият човек има нужда да избере четивата си собственоръчно „А Йордан Йовков имате ли? – …