Начало / Интервюта / Тони Морисън: Настоящето не е добро. Политиката е ужасна

Тони Морисън: Настоящето не е добро. Политиката е ужасна

Лауреатката на Нобелова награда за 1993 г.Тони Морисън продължава да е едно от най-актуалните имена в съвременната световна  литература. Американката, която наскоро издаде поредния си роман – „Бог да бди над детето“ (публикуван и на  български език), е обект на огромен интерес от медиите. Авторитетният „Тайм“ отпечата огромен очерк за нея, а „Айриш Таймс“ пък представя последното интервю с нея.

„Никой не е питал Толстой дали ще пише за 12-годишно момиче от Лорейн, Охайо, нали“, казва Тони Морисън.

Репортер на „Айриш Таймс“ се срещна с нея в жилището й в Трайбека, Ню Йорк. Гневната й реакция е по повод въпрос на английски журналист дали смята някога да напише книга с главен герой бял човек.

„Казах му: Имате ли представа колко расистки е въпросът ви? Бихте ли попитали някой бял писател нещо такова? Причина за всичко това са етикетите, които лепват на всеки. Щом си тъмнокож писател, оставаш такъв за света“.

Родената в Лорейн, Охайо, писателка мрази етикетите. А са й слагани много: тъмнокожа, феминистка, женска активистка, модернистка, епична писателка. Въпреки това без да се съобразява с предразсъдъците тя яростно и красиво описва живота на афроамериканците още от първия си роман „The Bluest Eye“, публикуван през 1970 г., а времената в САЩ остават все така турболентни. От. „Айриш Таймс“  не пропускат да я попитат и за случващото се в САЩ – полицейската бруталност, застреляните по улицата хора и расовите убийства в Чарлстън.

„Ужасно е. Настоящето въобще не е добро. Политиката е ужасна. Исках да пиша за всички страни, в които има война, но се отказах. Навсякъде крещят ястреби“, казва тя.

Тази фраза е вид митологичен резонанс, който всички очакват от Морисън, когато става дума за политика, макар тя да отрича и етикета „поетична“.

„Имаме отчайваща нужда от нов вид говорене и говорене за сериозни неща. Аз мога да го правя по много начини – мога да пиша есета или…бам, бам, бам… Романите могат да достигнат до далеч по-голяма дълбочина. Поезията – също. Дори да се наложи хората да четат нещо, което не им харесва и да виждат неприятна картина на реалността“, категорична е авторката на „Възлюбена“ .

По въпроса за модерната в момента тема за сексуалността в литературата Морисън заявява:

 „Мисля, че сексуалните сцени, които аз създавам, са най-добрите. Те са удивителни, защото предполагам, че сексът, който прави читателят е по-добър от моя. Не е нужно да влизам в подробности“.

Свързани заглавия

Дългоочакваният нов роман на нобелистката Тони Морисън излезе на книжния пазар

Тони Морисън заклейми американската полиция за убийството на тъмнокожи

Новите книги на Ишигуро, Тони Морисън, Модиано, Кундера и Франзен са най-очаквани през 2015 г.

Нов роман от Тони Морисън излиза в края на април 2015 г.

Архивът на Тони Морисън ще се съхранява в библиотеката на университета „Принстън“

Книги на Херман Хесе, Джон Грийн и Тони Морисън премахнати от учебната програмата на училище в Тексас

Тони Морисън: Аз съм голяма писателка, защото съм голяма читателка

Тони Морисън направи първото дигитално раздаване на автографи от писател

„Бог да бди над детето“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

ezgif.com-webp-to-jpg

Меган Абът: Всяка жена се омъжва за непознат

Какво ще стане, ако само няколко месеца след сватбата идеалният съпруг се превърне в напълно …