Начало / Свят / Новите книги на Ишигуро, Тони Морисън, Модиано, Кундера и Франзен са най-очаквани през 2015 г.

Новите книги на Ишигуро, Тони Морисън, Модиано, Кундера и Франзен са най-очаквани през 2015 г.

2015 г. едва е започнала, но читателите в англоезичния свят вече потриват ръце в очакване на новите хитове на любимите си писатели. Сайтът www.themillions.com събра по месеци планираните издания. Сред най-очакваните са новите произведения на нобеловите лауреати Патрик Модиано, Марио Варгас Льоса, Мо Йен  и Тони Морисън, на дълго чаканото завръщане на Казуо Ишигуро, Александър Хемон, Джонатан Франзен и Милан Кундера.

Ето и някои от най-очакваните заглавия:

„Funny Girl“ от Ник Хорнби („Треска за футбол“, „Ега ти живота“, „Кажи ми, Маркъс“ и др.)

Януари започва обещаващо с  поредния каламбур на Ник Хорнби. Този път той ни връща в Лондон през 60-те години на миналия век заедно с героинята си – млада жена, която върви по пътя на телевизионната слава.

 „Frog“ от Мо Йен

Това е последният роман на китайския нобелов лауреат, който ще бъде преведен и на английски. В традиционния си стил писателят засяга наболели за своето общество проблеми, като контрола на раждаемостта, нелегалните аборти, сексизма в семейството и желанието на двойките да имат синове, но не и дъщери. Книгата се очаква този месец.

„Discontent and its Civilizations: Dispatches from Lahore, New York, and London“ от Мохсин Хамид („Неохотният фундаменталист“)

Книгата е сборник с текстове, които Хамид пише в периода преди излизането на най-популярния му роман до миналата година. Включени са есета, които той е събрал по време на живота си в Пакистан, Ню Йорк и Лондон и в които личи личната му преценка и анализи за наболели въпроси като войната, тероризма и бъдещето на Пакистан. Очаква се през февруари.

„Trigger Warning: Short Fictions and Disturbances“ от Нийл Геймън

Това е трети сборник с разкази на големия фантаст, който отново съчетава приказното с ужаса, фантазията, научната фантастика и дори поезията. В разказа “Adventure Story” почитателите му ще намерят много общо с хита му „Океанът в края на пътя“, а “Black Dog” връща към света на „Американски богове“. Очаква се през февруари.

Suspended Sentences“ от Патрик Модиано

Нобеловата награда на Патрик Модиано изненада и издателите му в САЩ, които изтеглиха преиздаването на този сборник с новели за февруари. В книгата Модиано отново опитва да поднесе на читателя с разбиране образът на Франция по време на нацистката окупация. Включените новели са писани в периода между 1988 и 1993 г.

 „I Am Radar“ от Рийф Ларсен („Избраните творби на Т.В.Спивет“)

След бестселъра си „Избраните творби на Т.В.Спивет“ Ларсен се впуска в ново приключение и разказва за Радар Радманович – тъмнокожо дете, родено мистериозно от бели родители. Трябва да излезе през февруари.

„Buried Giant“ от Казуо Ишигуро („Остатъкът от деня“, „Никога не ме оставяй“)

Това е първата книга на автора от десет години насам. Според издателите му тя е бърза, тревожна  и мистериозна книга. Очаква се да излезе на пазара на 3 март.

„The Discreet Hero“ от Марио Варгас Льоса („Лудориите на лошото момиче“, „Леля Хулия и писачът“)

Две години след публикуването му романът на нобелиста е преведен на английски език. Историята разказва за двама бизнесмени, единият от които е изнудван за пари от престъпна групировка, а другият бяга от децата си, които искат да го убият. Очаква се да излезе на 10 март.

The Last Word“ от Ханиф Курейши („Интимност“, „Дарбата на Гейбриъл“)

Разнообразен като романист, Курейши е известен като „Британския майстор на писмата“. В новата си книга обаче той се заравя в чужди писма. Говори се, че книгата донякъде е базирана на биографията на В. С. Найпол („Половин живот“). Очаква се през март.

„God Help the Child“ от Тони Морисън („Възлюбена“, „Мините на цар Соломон“)

Всяка книга на американската писателка по традиция се превръща в събитие на пазара. Новият й роман разказва за това как една травма в детството може да преобърне и увреди на живота на човек. Книгата трябва да излезе на 23 април.

The Making of Zombie Wars“ от Александър Хемон („Проектът Лазар“, „Любов и препятствие“)

След 7 години мълчание (тогава излезе „Проектът „Лазар“), Хемон се завръща на литературната сцена с разказ за странен нещастник, пишещ сценарии за филми. Животът на героя – учител от Чикаго, се срива към дъното. Накрая му остава един сценарий за зомбита, който може да го измъкне от блатото. Ще излезе през май.

 „The Festival of Insignificance“ от Милан Кундера

15 години след излизането на последния му роман, през юни 2015 г. се очаква завръщането на Кундера. Книжката представлява разговор между четирима приятели за „секс, история, изкуство, политика и смисъла на живота“.

„The Dust That Falls From Dreams“ от Луи де Берниер („Сеньор Виво и Наркобарона“)

Новото предизвикателство на Берниер разказва за идиличното детство на четири сестри по време на управлението на крал Едуард VII е последвано от апокалипсис, който ще сполети техния свят с навлизането в зрелостта. Книгата ще излезе на 2 юли.

 „Purity“ от Джонатан Франзен („Поправките“, „Свобода“)

Голямото събитие на есента се очаква да бъде новият роман на провъзгласения рано-рано за класик на САЩ Джонатан Франзен. Според критиците „Purity“ е „мултипоколенчески американски епос, който се разпростира през вековете и континентите“, а неговият бонус е много качествената фабула.

„A Strangeness in My Mind“ от Орхан Памук („Името ми е червен“, „Музеят на невинността“)

Нобеловият лауреат публикува нов роман за първи път от шест години, като той вече излезе в родината му в средата на декември и тиражът от 150 000 броя бе разпродаден. Книгата, която на англоезичния пазар ще се появи през октомври, разказва историята на уличния продавач Мевлут и неговата приятелка. В годините между 1969-2012, прекарани по улиците на Истанбул, той става свидетел на промените в града, хората и Турция като цяло.

Любителите на качествените хорър,  кримки и трилъри също имат поводи за нетърпение.

На 13 януари  ще излезе седмата част от серията за Чудака Томас „Saint Odd“ на Дийн Кунц. В нея авторът праща героя си на последна мисия и слага край на историята. Стивън Кинг не си пада много по продълженията, но в началото на юни 2015 г. ще пусне на пазара едно такова – втората част на „Мистър Мерцедес“.

Един от най-продуктивните писатели на съвремието ни – Джеймс Патерсън отново ще се появи с две книги. Първата „Private Vegas“ ще е в съавторство с Максин Паетро и ще излезе в края на януари. В книгата редник Морган разследва убийства в бляскавия Лас Вегас. В началото на май пък ще излезе „14th Deadly Sin“, поредната книга от серията за „Женски„Клуб за убийства“.

През март трябва да се появи „The Stranger“ на Харлан Коубън. На 7 април пък се очаква премиерата на „Blood On Snow“ на Ю Несбьо („Спасителят“, „Снежният човек“, „Ловци на глави“, „Фантом“). В него главният герой Олав е самотен поръчков убиец, който получава задача от шефа си да убие собствената му жена, но се влюбва в нея. На същия ден ще излезе и поредния трилър на Мери Хигинс Кларк – „The Melody Lingers On“. Дейвид Балдачи също е готов вече с поредния си хит – „Memory Man“, който трябва да се появи в книжарниците на 21 април. Това ще е 30-тата книга на Балдачи, а сюжетът й все още е пазен в тайна. Известно е само, че главният герой в него ще е Амос Декер – мъж, страдащ от хипертимезия  – болест, която му позволява да запомня всичко, което види и чуе.

След 3-годишно прекъсване на 26 май на книжната сцена ще се завърне и Нелсън Демил. „A Quiet End“ е поредната му книга след „Пантерата“, в която се появява спецът по антитероризъм Джон Кори. Той вече е напуснал ФБР и се впуска в гоненица на едно съмнително куфарче из цял Манхатън. Смехът и напрегнатото действие са гарантирани.

Прочетете още

717bd38a-8921-42b8-8152-92dd06ce00b8

„Пробуждането“ на Стойчо Керев – лек срещу безразличието

Заглавие, което разбулва тайни и предсказва бъдещето Третата книга на популярния наш журналист, а вече …