Начало / Свят / Книги на Херман Хесе, Джон Грийн и Тони Морисън премахнати от учебната програмата на училище в Тексас

Книги на Херман Хесе, Джон Грийн и Тони Морисън премахнати от учебната програмата на училище в Тексас

Ръководителите на училищния окръг „Highland Park Independent School District“ в Тексас, САЩ, взеха решение да премахнат 7 книги от учебната програма на  „Highland Park High School“, съобщи „Лос Анджелис Таймс“. Сред тях са творби на Херман Хесе, Джон Грийн и Тони Морисън. Решението е взето след оплаквания от родители, които твърдят, че произведенията съдържат сцени със сексуално съдържание, изнасилване, насилие и аборт.

Седемте произведения са „The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian“ от Шърман Алекси, „Множество Катрини“ от Джон Грийн, „Сидхарта“ от Херман Хесе, „Песента на Соломон“ от Тони Морисън, „The Working Poor: Invisible in America“ от Дейвид К. Шиплър, „Изкуството да се състезаваш в дъжда“ от Гарт Стайн и „Стъкленият замък“ от Джанет Уолс.

Предстои книгите да бъдат преразгледани и те могат да бъдат върнати в учебната програма, но процесът ще бъде дълъг. Ученици и някои родители протестираха поради факта, че програмата се променя драстично при вече започнала учебна година.

Това не е първият случай, в който училището „Highland Park High School“ премахва четива от учебната си програма. По-рано тази година същата съдба сполетя „Nineteen Minutes“ от Джоди Пико и „Предимствата да бъдеш аутсайдер“ от Стивън Чбоски.

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …