Начало / Свят / 2 млн. долара е очакваната цена за „Бентли“-то на Ян Флеминг

2 млн. долара е очакваната цена за „Бентли“-то на Ян Флеминг

Автомобил „Бентли“, който е бил собственост на Ян Флеминг – „бащата“ на Джеймс Бонд, ще се продаде на търг през август, като се очаква цената му да достигне 2 млн. долара, съобщи БГНЕС.

Писателят се сдобива с колата през 1953 г., когато е и произведена. Тя е била и с някои допълнителни екстри – ръчна скоростна кутия, олекотени седалки и специален багажник. Според легендата „Бентли“-то е подарък за писателя от Ивар Брис – негов приятел и служител от специалните служби на Англия. За него се знае, че е прототип на героя Феликс Лайтер от книгите за Бонд.

Връзката на автомобила с Джеймс Бонд обаче не свършва дотук. Той се появява и в един от филмите за супершпионина – „Операция „Мълния“ от 1961 г. Въпреки че героят във филмите винаги предпочита автомобил марка „Астън Мартин“, то в книгите негово возило е „Бентли“.

Колата , модел R-Type Continental Fastback, е в много лошо състояние, тъй като през последните повече от  30 години е стояла затворена в изоставен гараж, който съвсем наскоро е бил открит. Въпреки това тя се очаква да събере 2 млн. долара, именно защото е принадлежала на известния писател.

Книги от Флеминг тук

Прочетете още

Maxwells-cuckoo-3

Биография на шпионина Максуел Найт, по-известен като М, излиза идното лято

През лятото на 2016 г. ще излезе биография на един от най-важните агенти от британското …