Начало / Свят / Бен Фъргюсън спечели престижна награда за писатели под 35 години

Бен Фъргюсън спечели престижна награда за писатели под 35 години

Бен Фъргюсън спечели наградата „Betty Trask“, съобщи „Гардиън“. Отличието се дава за дебютни романи на писатели под 35 години. Фъргюсън беше награден за изданието си „The Spring of Kasper Meier“. Той прибавя към сметката си 10 000 паунда.

Действието в романа се развива в годините след Втората световна война в Берлин. Главният герой е чернокож търговец на черния пазар, който е измамен от клиентка – млада жена на име Ева. Авторът беше похвален от журито за автентичното описание на този исторически период и неочакваната развръзка в края на книгата. „The Spring of Kasper Meier“ дори беше сравнена с „Третият“ от Греъм Грийн.

„Абсолютно шокиран съм. Изглежда всичките години, прекарани в писане и в подхранване на надежди, че някой ден книгата ми ще бъде публикувана, са си стрували. Това е невероятно важен момент за мен. Не знам какво ще правя с парите, но със сигурност те ще ми помогнат да се концентрирам повече върху писане за в бъдеще“, коментира победителят.

34-годишният Фъргюсън живял 4 години в Берлин. Именно по време на този период написал дебютното си заглавие. Той си дал сметка, че има много книги, чието действие се развива по време на Третия райх, но малко засягат тежкия поствоенен период. Освен че пише, Фъргюсън работи в художествената галерия „Hayward“.

Призът е учреден през 1983 г. Печелили са го писатели като Робърт Нюман, Зейди Смит и Нейтън Файлър.

Фото: benfergusson.com

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …