На фокус
Начало / България / „Госпожа Мари Грубе“ от Йенс Петер Якобсен вдъхновявала Фройд, Цвайг и Хесе

„Госпожа Мари Грубе“ от Йенс Петер Якобсен вдъхновявала Фройд, Цвайг и Хесе

От днес на българския книжен пазар е класиката на датската литература „Госпожа Мари Грубе“ от Йенс Петер Якобсен. Жената, представена за пръв път като сексуално същество в модерната литература, е образът на датската аристократка Мари Грубе от едноименния роман. Героинята има реален прототип – знатна дама от датския кралски двор от XVII в., която не се свени от своите сексуални потребности. Преводът е на Неда Димова- Бренстрьом, а изданието – на „Персей“.

Романът „Госпожа Мари Грубе“ е оказал съществено влияние върху автори като Томас Ман, Херман Хесе, Р. М. Рилке, Зигмунд Фройд, Стефан Цвайг, Хенрик Ибсен… „Любовникът на лейди Чатърли“ на Д. Х. Лорънс е отзвук от произведението на Якобсен.

Якобсен разказва за красивата и нежна Мари Грубе, която израства безгрижна, но самотна в богатото имение на баща си. Той е твърде зает със собствените си увлечения и любовницата си и затова с лекота я изпраща да живее при леля й в столицата. Там красотата на Мари привлича вниманието на високопоставени мъже. След първите любовни трепети и смъртта на любимия й кралицата и леля й решават да я омъжат за Улрик Фредрик, извънбрачен син и любимец на краля…

Животът на Мари е белязан от върхове и падения заради стремежа ѝ към независимост и пълноценен любовен живот. С недопустима за обществените нрави смелост и дързост Мари отстоява правото си на лично щастие и уважение. Въпреки трудностите и несгодите, които трябва да преживее, тя не се отказва от стремежите и мечтите си за емоционална взаимност в брака.

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

6UPlIYKxZqUR6Xbpgu1JKG0J7UC

Дракула оживява за пореден път на голям екран

Подготвят нов филм по легендарната книга Брам Стокър издава романа си преди 123 години, като …