Начало / Свят / Копие от първия отпечатан превод на Библията на английски език ще бъде изложено на търг

Копие от първия отпечатан превод на Библията на английски език ще бъде изложено на търг

Копие от първия отпечатан превод на Библията на английски език ще бъде изложено на търг следващия месец, съобщи „Гардиън“. Търгът е организиран от аукционна къща „Sotheby’s“ и ще се проведе на 15 юли в Лондон. Очаква се да бъдат платени около 35 000 паунда.

Свещеникът и учен Уилям Тиндейл превежда Библията и я отпечатва през 1526 г. Делото му е прието като директно оспорване на хегемонията на Римокатолическата църква. Тиндейл е арестуван в Антверпен, обявен за еретик и екзекутиран през 1536 г. Всички намерени копия от неговата книга във Великобритания са изгорени. Крал Хенри VIII обаче поръчва превода на Тиндейл да бъде публикуван в Англия отново по-малко от 4 години след смъртта му.

Собственикът на копието, което ще отиде на търг, го е купил за 25 шилинга или 1,25 паунда през 60-те години на миналия век. Тогава бил студент и го открил антикварна книжарница в Кеймбридж. Дълги години не бил наясно каква ценна вещ притежава. Питър Сели, главен специалист по книги и ръкописи в аукционната къща, коментира:

„Тази Библия е важна не толкова от религиозен аспект, а като принос към английския език. Много хора искат да отрекат приноса на Тиндейл и Шекспир към английския език, но това не е правилно – те са допринесли изключително много… На всеки му се иска да открие съвсем случайно подобно съкровище в антикварна книжарница. Точно за такъв случай става въпрос тук. Става обаче все по-трудно подобни неща да се случват. Антикварните и независимите книжарници все повече намаляват.“

Свързани заглавия
8 страници от библията на Гутенберг отиват на търг, очаква се цената им да надхвърли половин милион долара

Бивши руски офицери са осъдени за кражба на Библия на Гутенберг

Прочетете още

book-fire-mobile.5c111c08

Огнеупорна книга от Маргарет Атууд предлагат на търг

Кампанията е срещу цензурата Акцията предлага „Разказът на прислужницата”, само че отпечатана върху алуминиево фолио. …