Начало / Свят / Най-голямото унгарско издателство минава под опеката на Виктор Орбан

Най-голямото унгарско издателство минава под опеката на Виктор Орбан

Либри“ издава една пета от всички книги

FyfuXG7WwAEc5t5

Бизнес групата притежава и още няколко по-малки марки, както и верига от 57 книжарници. Сега „Либри“ преминава в ръцете на Университета „Матиаш Корвин“, за който се смята, че е близък до министър-председателя Виктор Орбан.

Промяната доведе до страхове, че свободата на словото в „Либри“ ще бъде ограничена. Един от водещите автори на издателството – Ева Петерфи-Новак, вече обяви, че ще преустанови сътрудничество с „Либри“. Според нея на практика е сигурно, че управляващите от Фидес ще използват издателството за идеологически и политически цели.

Контролният съвет на университета се управлява от Балаш Орбан, който е шеф и на политическия кабинет на министър-председателя. Точно тази топла връзка осигурява и комфортно съществуване на учебното заведение.

Сега представители на издателството твърдят, че читателите няма да почувстват промяната в собствеността. Сред автори и редактори обаче нарастват притесненията, че правителството ще използва смяната на собствеността в своя полза и ще опита да повлияе книжния бранш по начина, по който вече го стори с университетите и медиите в страната.

За мен това издателство е като семействоказва Петерфи-Новак, – и не искам да съм част от семейство, чиято глава ще е Фидес. Сигурна съм, че ще наложат пълен контрол и ще използват „Либри“ за своите идеологически и политически цели. Само въпрос на време е.

Раздялата си с „Либри“ обяви и Матиас Дунайчик, който сега живее в Берлин. Според него споменатият университет е организация, която „разпространява активно руска пропаганда, мизогиния, хомофобия и трансфобия, така че всяка книга, издадена там, ще финансира подобни мисловни течения”.

Тази крачка подсилва нашата ангажираност да запазим унгарската култура и да осигурим бъдещето на книгите в Унгария“, коментира пък в своя туитър самият Балаш Орбан. „Радвам се, че продадох групата на инвеститор, който се посвещава на унгарския книжен пазар. Няма да напусна бизнеса; ще подкрепям и в бъдеще „Либри“ като член на управителния съвет”, обещава след смяната на собствеността създателя на издателството Акош Балог.

Kepernyofoto-2023-06-13-22.24.39

Издателската група „Либри“ притежава още няколко по-малки марки, както и верига от 57 книжарници в цяла Унгария. Сега тя преминава в ръцете на близкия до правителството Университет „Матиаш Корвин“

Информация и снимки от „Гардиън“, Balázs Orbán, trademagazin.hu и rtl.hu

Прочетете още

annie-spratt-p1bHqLjKwi4-unsplash

Детската книга празнува заедно с Андерсен

Прекрасно е да подарите днес четиво на своя малчуган Принцът на приказките Ханс Кристиян Андерсен …