Начало / Свят / „Амазон“ ще плаща на писателите според прочетените страници

„Амазон“ ще плаща на писателите според прочетените страници

„Амазон“ ще започне да плаща възнаграждения на писателите спрямо прочетените страници от читателите, използващи четец „Kindle“, а не според броя на изтеглените книги, съобщи британският „Телеграф“. Ако читателят прочете само ¼ от книгата, то авторът ще получи едва ¼ от парите, които би получил при прочитане на цялото издание.

Решението, което ще влезе в сила от 1 юли, вече предизвиква притеснения. Някои автори смятат, че се поставя опасен прецедент, който може да се разпространи в книжната индустрия. Също така отново се повдигат въпросите за следенето и придобиването на данни от клиентите.

От компанията смятат, че по този начин се възнаграждават автори, които пишат дълги и интересни книги. Те ще получат повече от други, които публикуват заглавия от 150 страници например. „Амазон“ са разработили и програма, която да стандартизира шрифта и форматирането, за да не могат писателите да удължават чрез тях изданията си.

Американският журналист и писател Питър Маас изрази мнение срещу стъпката на организацията на Джеф Безос. Той публикува в „Туитър“:

„Сега „Амазон“ решиха да плащат на писателите само според прочетените страници. Искам същото правило да се приложи и в ресторантите. Плащам само за тази част от ястието, която съм изял.“

Трябва да се отбележи, че правилото ще влезе в сила само за тези, които включват книгите си в програмата „Kindle Direct Publishing Select“, която ги прави достъпни в библиотеката на „Kindle“. Всеки автор може да избере дали да се включи.

Ако системата се разпространи и приложи за всички книги, достъпни в електронен формат, някои популярни автори ще регистрират спад в приходите си. „Щиглецът“ от Дона Тарт беше един от бестселърите на 2014 г., но според данни на „Kobo“, конкурент на „Kindle“, едва 44% от читателите са стигнали до края, след като веднъж са започнали дългия роман от близо 1000 страници.

Свързани заглавия
За няколко часа „Амазон“ продаваше списанието на „Ислямска държава“

Урсула Ле Гуин: Всяка покупка от „Амазон“ е глас за безсъдържателната култура
„Амазон“ ще доставя книги с безпилотни самолети?

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

amzn1600d

„Амазон” иска да спаси независимите книжарници

Компанията отделя за тях 250 хил. британски лири Става дума всъщност за фонд, който да …