Начало / Свят / Критиците са безкомпромисни към новата книга на Е Л Джеймс

Критиците са безкомпромисни към новата книга на Е Л Джеймс

Литературната критика във Великобритания се изказа остро срещу „Grey“, новата книга на Е Л Джеймс, съобщи thebookseller.com. Романът представлява римейк на „Петдесет нюанса сиво“, но този път от гледната точка на героя Крисчън Грей, а не на Анастейжа Стийл, както е в оригинала. Критиците не са впечатлени от решението на авторката да копира голяма част от първото си заглавие.

Дейвид Секстън от „London Evening Standard“ пише:

„Знаем, че при направата на филма Е Л Джеймс „подряза крилата“ на талантливата режисьорка Саманта Тейлър-Джонсън и нейната сценаристка, Кели Марсел, като ги задължи да използват ужасния й диалог. Тази суета и самовлюбеност са нищо в сравнение с „Grey“, където е повторена буквално всяка дума от първата книга. Всяка сцена е идентична, само че този път не гледаме през очите на Ана, а през тези на отворкото Крисчън Грей.“

Франческа Кукни от „Мирър“ е една от малкото, изказали се в защитана на изданието. Тя твърди, че авторката е запазила стила от суперуспешната си трилогия. Кукни допълва, че читателите ще се влюбят в героя още повече.

Кат Мирър от британският „Телеграф“ също критикува Джеймс за повторението на първата книга. Според нея авторката просто е капитализирала популярността на трилогията си, като е публикувала една и съща книга два пъти със съвсем малки промени, знаейки, че големите продажби ще й донесат печалба. Нейната колежка Брайъни Гордиън дори осъжда поведението на героя.

„Тази книга е като мемоари на нещастието и дневник на извършител на сексуални престъпления. Никога не съм приемала книгите на Джеймс сериозно, но този път шегата отива твърде далеч. Читателят е манипулиран. Не виждам как историята ще има позитивен край, освен ако най-големият обрат – Крисчън Грей да влезе в затвора – тепърва предстои“, пише Гордън.

В социалните мрежи имаше голямо вълнение в дните преди публикацията. Реакциите на феновете са двуполюсни, но отново с превес на негативните коментари.

Свързани заглавия
Днес излиза „Grey“ – новият роман на Е Л Джеймс

Копие от ръкописа на новия роман на Е Л Джеймс е откраднато

E Л Джеймс обяви продължението на „Петдесет нюанса сиво”

Крисчън Грей предизвика наплив на туристи в Сиатъл

Трилогията на E Л Джеймс тук

Прочетете още

ил.1.нюанси

„Петдесет нюанса освободени” – беззащитната красавица и принцът на бял самолет

    Кристина Цонева С риск да съм поредната, която „не разбира новостите и свободата” …