На фокус
Начало / Любопитно / 5 неочаквани факта за авторката на „Петдесет нюанса сиво“

5 неочаквани факта за авторката на „Петдесет нюанса сиво“

e-l-james_Днес е премиерата на последната трета част от филма по трилогията на Е. Л. Джеймс, посветена на 50-те нюанса сиво – „Петдесет нюанса освободени“. Първата книга е публикувана през 2011 г., а от цялата трилогия по целия свят са продадени над 100 милиона копия. В Обединеното кралство историята за милиардера Крисчън Грей и любимата му Анастасия държи рекорда за най-бързо продаващ се роман. В чест на днешната световна премиера ви предлагаме 5 интересни и неочаквани факта за авторката на „Петдесет нюанса сиво“ Е. Л. Джеймс.

Е. Л. Джеймс има друго име

Джеймс всъщност е родена като лондончанката Ерика Мичъл, но псевдонимът й пасва много повече на автор на еротични романи.

„Нюансите“ следват „Здрач“

Истината е, че „„Петдесет нюанса сиво“ всъщност се ражда като фен фикшън на книгите от сагата на Стефани Майер за вампира Едуард и човешкото момиче Бела „Здрач“. Е. Л. Джеймс печели много последователи онлайн, което води до издаването на книгата й.

Е. Л. Джеймс има друг псевдоним

Не само Е. Л. Джеймс има истинско име, но има и друг псевдоним. Когато започва да пише фен фикшън около 2000 г., тя се подвизава под името „Snowqueens Icedragon“ („Леденият дракон на снежната кралица“). Творбата й също преминава през различни етапи на именуване, като в началото писаните от нея неща са под заглавието „Господарят на вселената“.

Криза на средната възраст

Самата Е. Л. Джеймс нарича „Петдесет нюанса сиво“ своята криза на средната възраст. Авторката е шокирана от успеха на романите си, които по думите й описват собствените й фантазии. В интервю тя  споделя: „Наистина си мислех за тези неща. Работех за фирма, в която бях невероятно нещастна. А после открих писането, след като прочетох „Здрач“.

Световно влияние

Според списание „Таймс“ Е. Л. Джеймс е сред стоте най-влиятелни хора в световен мащаб за 2012 г. „Форбс“ пък я нарежда сред стоте най-добре печелещи писатели през 2013 г. Това никак не е зле за продукт на криза на средната възраст, не мислите ли?

Прочетете още

195277_b

Втората книга от гледната точка на Грей излиза догодина

Е. Л. Джеймс готви втората част на „Грей“. „Петдесет нюанса по-тъмно. Грей“ ще излезе догодина, …