Начало / Критика / Филип Пулман: Бедствие чака създателите на съдържание

Филип Пулман: Бедствие чака създателите на съдържание

Според английския писател Филип Пулман бедствие чака създателите на съдържание, ако младите хора не разберет, че е грешно да се теглят безплатно книги и музика онлайн, съобщи „Индипендънт“. Авторът на фентъзи трилогията „Тъмните му материи“ смята, че трябва да се инвестира повече в това да се научи новото поколение да цени авторските права.

68-годишният Пулман казва още, че „Амазон“ допринася към тежката ситуация с големите си намаления. По този начин компанията възпитавала у младите хора чувството, че книгите и музиката нямат стойност. Писателят, който също така е аматьор музикант и голям фен на Боб Дилън, коментира:

„Неусетно вървим към ситуация, в която всичко, което хората искат, е безплатно. Това е истинско бедствие. Важно е да се плаща за музиката. Никой не трява да забравя, че професионалистите са прекарали целия си живот в опити да се научат да правят нещо, с което да си изкарват прехраната. Трябва да получат компенсация за усилията, които са положили – така е справедливо. Ако хората се възползват от моето творчество без да си плащат, скоро ще живея на улицата. Признавам, че в миналото съм подценявал трудността на това да убедиш някого,  че трябва да плати за усилията някой друг.“

Авторът отбеляза, че писателите са дори в още по-тежко положение от музикантите. Рок звездите поне могат да разчитат на участия, концерти и фен артикули, докато писателите нямат тази възможност.

„Писателите не могат да напълнят стадиона „Уембли“ и след това да продават тениски. Интернет ни даде възможността, заедно с много други страхотни неща, да крадем нещо, за което преди се плащаше, и то да крадем безнаказано и неограничено. Това не е правилно.“

Пулман, президент на британското „Общество на писателите“, отбеляза, че приходите както на музикантите, така и на авторите постоянно падат. Той посочи скорошно изследване, което показва, че 50% от писателите във Великобритания изкарват по-малко от 10 500 паунда годишно.

„Амазон“ направиха едно хубаво нещо – книгите станаха достъпни за всички. Но това се случи на ужасна цена за писателите. Компанията създава впечатлението, че книгите се пишат лесно и затова не струват почти нищо. Авторите, които не са световно известни, са в патова ситуация. Те са изправени срещу подобни огромни корпорации и нямат избор.“

Не всички обаче са на мнението на Пулман. Съвсем скоро Паулу Коелю направи свои книги достъпни безплатно онлайн. Бразилският писател многократно се е изказвал в подкрепа на пиратството. Той е на мнение, че читателите трябва да плащат само ако книгата им хареса.

Свързани заглавия
Паулу Коелю: Читателю, ако ти хареса написаното, моля, плати си
Филип Пулман написа нов разказ за света на „Тъмните му материи”

Филип Пулман: Туве Янсон трябваше да получи Нобелова награда
Филип Пулман се включи в битката затворниците да получават книги
Филип Пулман: Незаконното сваляне от интернет е морална низост

Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки
Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата
Филип Пулман преработи приказки на братя Грим

Трилогията „Тъмните му материи“ тук

Фото: goodreads.com

Прочетете още

LONDON - DECEMBER 17: Author Philip Pullman unveils his 'Find Your Daemon' Christmas trail and exhibition at London Zoo on December 17, 2004 in London. The exhibition is based on "His Dark Materials" trilogy of books, helps visitors to the zoo find their own daemon. (Photo by MJ Kim/Getty Images)

Филип Пулман: „Моят демон е гарван, птица, която краде разни неща”

Обичаният автор на трилогията „Тъмните му материи” най-накрая ни показва още едно парче от историята …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

 

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.