Начало / Критика / Филип Пулман: Бедствие чака създателите на съдържание

Филип Пулман: Бедствие чака създателите на съдържание

Според английския писател Филип Пулман бедствие чака създателите на съдържание, ако младите хора не разберет, че е грешно да се теглят безплатно книги и музика онлайн, съобщи „Индипендънт“. Авторът на фентъзи трилогията „Тъмните му материи“ смята, че трябва да се инвестира повече в това да се научи новото поколение да цени авторските права.

68-годишният Пулман казва още, че „Амазон“ допринася към тежката ситуация с големите си намаления. По този начин компанията възпитавала у младите хора чувството, че книгите и музиката нямат стойност. Писателят, който също така е аматьор музикант и голям фен на Боб Дилън, коментира:

„Неусетно вървим към ситуация, в която всичко, което хората искат, е безплатно. Това е истинско бедствие. Важно е да се плаща за музиката. Никой не трява да забравя, че професионалистите са прекарали целия си живот в опити да се научат да правят нещо, с което да си изкарват прехраната. Трябва да получат компенсация за усилията, които са положили – така е справедливо. Ако хората се възползват от моето творчество без да си плащат, скоро ще живея на улицата. Признавам, че в миналото съм подценявал трудността на това да убедиш някого,  че трябва да плати за усилията някой друг.“

Авторът отбеляза, че писателите са дори в още по-тежко положение от музикантите. Рок звездите поне могат да разчитат на участия, концерти и фен артикули, докато писателите нямат тази възможност.

„Писателите не могат да напълнят стадиона „Уембли“ и след това да продават тениски. Интернет ни даде възможността, заедно с много други страхотни неща, да крадем нещо, за което преди се плащаше, и то да крадем безнаказано и неограничено. Това не е правилно.“

Пулман, президент на британското „Общество на писателите“, отбеляза, че приходите както на музикантите, така и на авторите постоянно падат. Той посочи скорошно изследване, което показва, че 50% от писателите във Великобритания изкарват по-малко от 10 500 паунда годишно.

„Амазон“ направиха едно хубаво нещо – книгите станаха достъпни за всички. Но това се случи на ужасна цена за писателите. Компанията създава впечатлението, че книгите се пишат лесно и затова не струват почти нищо. Авторите, които не са световно известни, са в патова ситуация. Те са изправени срещу подобни огромни корпорации и нямат избор.“

Не всички обаче са на мнението на Пулман. Съвсем скоро Паулу Коелю направи свои книги достъпни безплатно онлайн. Бразилският писател многократно се е изказвал в подкрепа на пиратството. Той е на мнение, че читателите трябва да плащат само ако книгата им хареса.

Свързани заглавия
Паулу Коелю: Читателю, ако ти хареса написаното, моля, плати си
Филип Пулман написа нов разказ за света на „Тъмните му материи”

Филип Пулман: Туве Янсон трябваше да получи Нобелова награда
Филип Пулман се включи в битката затворниците да получават книги
Филип Пулман: Незаконното сваляне от интернет е морална низост

Филип Пулман иска честно възнаграждение за писателите при наемане на е-книги от библиотеки
Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата
Филип Пулман преработи приказки на братя Грим

Трилогията „Тъмните му материи“ тук

Фото: goodreads.com

Прочетете още

144612z

Демоните на Филип Пулман

„Тъмните му материи“ е невероятна творба На пръв поглед приключенски роман за две деца, поредицата …