Начало / Свят / Филип Пулман: Туве Янсон трябваше да получи Нобелова награда

Филип Пулман: Туве Янсон трябваше да получи Нобелова награда

Британският писател Филип Пулман е на мнение, че Туве Янсон е трябвало да получи Нобелова награда за литература, съобщи „Гардиън“. Според него никой не е достигнал нивото на финландско-шведската авторка и художничка в сферата на детската литература. Така пише Пулман в материал за новия брой на списанието за детски книги „Books for Keeps“.

Макар Янсон да не получи най-голямата литературна награда, нейното творчество е преведено на 35 езика, включително на български. 13 години след своята смърт тя вече е със статут на класик, а книгите й се четат от няколко поколения деца.

„В сферата на детските книги рядко някой е достигал нивото на Туве Янсон. Тя успяваше да комбинира вълнението и любопитството с комфорта на семейната любов. Янсон трябваше да спечели Нобелова награда. Книгите й създават контраст между катастрофа и сигурност. Надеждното семейство Мумин, което е винаги готово да се забавлява и да се впуска в приключения, е застрашено както от най-различни създания, така и от природни бедствия.

Изглеждаше, че постига своята иновативност без усилие. Рисунките й бяха перфектни. Изобретателността, с която изобразяваше капките дъжд върху водата – няколко отделни линии, всяка от които се извива и завършва със собствен малък овал – това е ненадминато майсторство“, пише Пулман.

Туве Янсон е финландка, пишеща на шведски. Носителка е на медала „Ханс Кристиан Андерсен” за цялостен принос за 1966 г. Освен писателка е и художничка. На български са преведени книгите й „Лятна книга”, „Пътуване с лек багаж”, „Мемоарите на татко Мумин”, „Корабът на вселените” и много други. Умира през 2001 г.

Свързани заглавия
Изложба, посветена на Туве Янсон, е открита в Столична библиотека

Излезе нова биография на Туве Янсон

Мемоари на Туве Янсон бяха преиздадени с редки семейни снимки

Издателство отбелязва 100-годишнината от рождението на Туве Янсон
Туве Янсон: Искам само да живея в мир, да садя картофи и да мечтая

Книги от Туве Янсон тук

Прочетете още

171465_b

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” за най-продаваните книги в САЩ

Бестселър листата на „Ню Йорк Таймс” е една от най-авторитетните в света. Класацията беше обновена …