Начало / Свят / Филип Пулман се включи в битката затворниците да получават книги

Филип Пулман се включи в битката затворниците да получават книги

Водещи британски писатели отново се обединиха срещу ограничаването на затворниците да получават книги вследствие на нов закон, който окачествяват като невиждан скандал, съобщи „Гардиън”. Поводът беше твърдение на министъра на правосъдието Крис Грейлинг, че осъдените имали пълен достъп до книгите в публичните библиотеки „като всички други граждани”.

В началото на април Карол Ан Дъфи, Джулиан Барнс, Иън Макюън,  Марк Хадън и Салман Рушди, протестираха остро пред министъра срещу ограничението. Сега ги подкрепиха още пишещи, сред които Филип Пулман. Властите се оправдават, че идеята цели да предотврати изпращането на книги на затворниците отвън, тъй като по този начин се вкарват забранени вещи, скрити в тях.

Писателите пратиха отворено писмо на министерството на правосъдието в сряда, в което изтъкват, че се нарушават правата на затворниците, тъй като в малко затвори има библиотеки, които предлагат дори минимален достъп до литература. В повечето случаи книгите там са стари, повредени, с липсващи страници и не се купуват нови.

Правозащитници разкриха, че затворническите библиотеки не спазват работното си време да са отворени всекидневно. Достъпът до тях бил само от понеделник до четвъртък от 17.15 до 18 ч., което прави невъзможно посещаването им от осъдени, тъй като често в тези 45 минути те били привиквани другаде и съзнателно им се пречело да си избират книги.

Филип Пулман пък заяви, че на министъра му е лесно да говори за достъп на затворниците до библиотеките „като всички други граждани”, но очевидно не може да гарантира това им право.

„Хората са пратени в затвора, за да изтърпят наказания, а не за да получават нови. Лишаването им от е достатъчно наказание. Четенето на книги е едно от нещата, което трябва да помогне за тяхната рехабилитация и реинтеграция в обществото, четенето на книги е един от най-важните фактори за това”, твърди Пулман.

Свързани заглавия:

Британските писатели продължават борбата срещу закона, забраняващ затворниците да получават книги

Закон, забраняващ на затворниците да получават книги, разгневи писатели

Писателите затворници

Книги на Филип Пулман тук

Прочетете още

9781250178633

Топ 10 на „Ню Йорк Таймс” (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА  ––––––––––– 1. „The Women“ от Кристин Хана (5 седмици в класацията) 2. „The …