Начало / Свят / Британските писатели ще получават отчисления от антиквариатите

Британските писатели ще получават отчисления от антиквариатите

Дори книгите, продадени на старо, ще им носят печалба

IMG_20161011_123653

Новата програма, която урежда въпроса, се нарича Authorshare. Инициирана е от две големи фирми, които се занимават с препродажба на стари книги. Идеята е да се създаде фонд, от който впоследствие авторите да получават дивиденти. Самият фонд засега е в размер на 200 хил. британски лири (малко над 450 хил. лв.).

Идеята писателите да получават някакви суми е на Уилям Прайър, който е собственик на антикварна книжарница в Съмърсет. Ключова роля, за да се осъществи идеята, има обаче веригата World of Books, позната като най-голяма и най-популярна за стари книги в цялата страна.

Така от октомври британските автори ще получават дребни суми за всяка тяхна книга, която се продава на старо. Писателите ще могат да припечелват до 1000 британски лири годишно (ок. 2270 лв.). Парите ще им бъдат изплащани два пъти годишно.

Като писател и създател на антиквариата Bookbarn винаги ми е било объркано, поради факта че онези, които създават възможността да правим бизнес, т.е. самите автори, нямат никаква полза от продажбите – обяснява Прайър. – Искаме те да получат признание за онова, което създават, и се надяваме, че и други търговци ще се присъединят към доброволната ни инициатива.”

north-east-somerset-mp-jacob-rees-mogg-with-bookbarn-international-direcotor-william-pryor-3

Искаме авторите да получат признание за онова, което създават,  и се надяваме, че ще успеем, казва Прайър

Авторите във Великобритания получаваха досега отчисления както от продажби, така и от копиране или заемане на произведенията им. Промяната, която касае старите книги, обаче е точно на място, тъй като се смята, че пазарът за антикварна литература тепърва ще расте.

Самата промяна е полезна и от гледна точка на информацията какви стари книги са склонни да купуват британците. Според Сдружението на авторите ще може да се изчислява и средният живот на една книга.

Нямам представа дали и колко хората четат старите издания на книгите ми – признава например популярната създателка на комикси Хана Бери. – Досега щом една книга се продадеше в книжарниците, губех поглед над нея. Заради това приветствам инициативата.”

Търговията със стари заглавия стана особено актуална покрай пандемията през миналата и настоящата година. В много европейски страни заработиха модерни онлайн магазини, като самите фирми охотно изкупуват прочетени книги от читателите. Браншът тепърва ще се разраства, като от помощ ще са му и технологиите.

Лира.бг по материали от „Гардиън”

Прочетете още

Stodola

Хамбар, пълен с книги, очаква посетители насред гората

Книжарницата е като от някоя приказка Rodgers Book Barn или Книжният хамбар на Роджърс, както …