Начало / Автори / Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата

Филип Пулман: Приказките са жизненоважни за децата

Филип Пулман, един от най-известните детски писатели, заяви, че приказките са жизненоважни за подрастващите, съобщи британският „Телеграф”. Той говори на литературния фестивал в Оксфорд, където и чете части от своите интерпретации на 50 от произведенията на братя Грим, публикувани в книгата „Fairy Tales From The Brothers Grimm”.

Пулман заяви, че децата трябва да знаят най-известните приказки. Той допълни, че родителите вече не четат и не разказват на децата си приказки, защото са прекалено разсеяни от телевизията и интернет.

„Аз мисля, че е много важно децата да знаят тези истории. Не всички, естествено, но най-известните. Освен това, трябва да знаят и истории от Библията и гръцката митология. Не случайно, когато едно дете научи такава приказка, никога не я забравя. Жизненоважно е”, коментира Пулман. Когато говори пред деца, той каза: „Карам всички – учители, родители, баби и дядовци, чичовци – да ви разкажат или прочетат някои от тези истории. Ще им се насладите, а те ще им се насладят дори повече”.

Пулман коментира и ролята на устното разказване в запазването на фолклора, както и неговата история. „Това е голяма отговорност. Но вече няма такова общество, за да сме сигурни, че приказките ще бъдат предадени нататък. Заради неща като телевизията и интернет, хората вече не сядат да си разказват.Приказките трябва да бъдат преписани, в противен случай ще умрат”.

Филип Пулман е английски писател, роден през 1946 г. Най-известен е с трилогията си „Тъмните му материи”, която е преведена и на български език. Носител е на медала „Карнеги“ за детска художествена проза във Великобритания през 1995 г.

Книги от Филип Пулман тук

Прочетете още

244100_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (18 март – 24 март)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Най-мрачното изкушение от Даниел Лори 2. През август ще се видим от …