Начало / Любопитно / Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Джон Гришам и Джордж Мартин на бунт срещу изкуствения интелект

Страхуват се, че ще останат без работа

ezgif.com-webp-to-jpg

Известни имена от бранша се сдружиха, като планират да предприемат общи мерки срещу изкуствения интелект. В първа тяхна крачка се превърна колективен иск срещу фирмата OpenAI, която стои зад проекта ChatGPT.

Основното обвинение на общо 17 писатели е това, че ChatGPT нарушава авторските им права. Те се позовават на информация, че изкуственият интелект е разработван и чрез помощта на техни текстове, върху които той е трупал опит.

Жалбата на писателите се състои от общо 47 страници. Основното искане е за моментално спиране на обучението на изкуствения интелект на базата на книги и текстове, създадени от хора. Според тях резултатът от една такава опитност на изкуствения интелект ще се изразява в имитация на вече създадени творби или пък нови текстове, които умело ще наподобяват стила на отделните автори. Това ще доведе до плагиатство, смятат известни имена от бранша, сред които са също Джон Гришам и Джордж Мартин.

Искът на писателите е подаден с посредничеството на организацията Authors Guild, като не липсват и други известни имена. Сред включилите се са например Дейвид Балдачи, Майкъл Конъли, Силвия Дей, Елин Хилдебранд, Джоди Пико и много други.

Джордж Мартин дава пример за случващото се с една от главите на своите книги – писателят иска от ChatGPT да обобщи текста, като в резултат изкуственият интелект описва подробности, които са само в книгата и не се разпространяват безплатно в интернет. Дъглас Престън обобщава нещата така: „Когато установих, че ChatGPT чете моите книги, не ми стана приятно.”

На всичко отгоре Сам Алтман, управител на фирмата, която развива ChatGPT, потвърди, че в процеса по придобиване на знания от страна на чатбота действително са използвани книги със защитени авторски права. Досега обаче никой никога не е публикувал списък на използваните за целта материали. От OpenAI твърдят, че водят разговори с много автори от целия свят и опитват да внесат яснота относно процеса. Според фирмата това е част от развитието на технологиите и трябва да се намери взаимно полезно решение.

The-Authors-Guild-Accuses-OpenAI-of-Copyright-Infringement_650c1d061610a

В „Амазон“ има все повече книги, създадени от първия до последния ред именно от изкуствен интелект

Сдружението на писателите обаче поставя и един следващ въпрос. И той касае развитието на писателския занаят изобщо. Като пример за тревогата им могат да послужат много заглавия в „Амазон“, които са създадени от първия до последния ред именно от изкуствен интелект. Най-често това са книги с разкази, също така фентъзи и научна фантастика. Може да се открие дори книга, която представлява разговор за бъдещето със самия ChatGPT. Но дали в него големи майстори като Балдачи или Гришам няма да са вече само минало? И дали това няма да е само началото?!

Информация и илюстрации: rappler.com и cryptoslate.com

Прочетете още

396a307c-ab43-4b10-bdd7-7c7ed1ca1fad

Рада Ганкова: „Нуждаем се от граница за побългарените английски думи“

Възхищавам се на преводачите отпреди интернет, казва също тя Преводачка и преподавателка по български език, Рада …