Начало / Свят / Паулу Коелю: Читателю, ако ти хареса написаното, моля, плати си

Паулу Коелю: Читателю, ако ти хареса написаното, моля, плати си

Във времена, в които защитниците на авторските права на създателите на съдържание сякаш водят загубена битка, Паулу Коелю им нанесе нов удар. Бразилският автор на световни бестселъри предложи алтернативен начин на книготърговия – читателите плащат за книга след като я прочет, в случай, че им хареса, съобщи „Гардиън“.

Коелю направи достъпни онлайн 2 свои книги – нехудожествената от 1997 г. „Воинът на светлината: наръчник“ и португалското издание на романа му „Брида“. Книгите могат да бъдат изтеглени както от профила на автора в онлайн издателската къща „Inkitt“, така и от неговия блог. Писателят обещава, че ще направи достъпни и други свои заглавия на португалски и испански.

„Скъпи читателю, ако ти хареса написаното, моля, плати си. Нека покажем на издателската индустрия, че тази идея не вреди на бизнеса“, пише авторът на „Алхимикът“.

Не за първи път Паулу Коелю защитава пиратството. Той е поддръжник на нелегалното теглене още от 1999 г., когато онлайн се разпространи руска версия на „Алхимикът“. Това направи книгата популярна и изстреля продажбите стремглаво нагоре. През 2012 г. пък изрази подкрепата си към може би най-големия пиратски сайт – „Pirate Bay“, като ги призова да разпространят в мрежата всичко, което е написал.

С над 25 милиона фенове във „Фейсбук“, 10 милиона в „Туитър“ и 250 000 в „Инстаграм“, Коелю без проблем може да използва краудсорсинг техники. За последния си роман, „Изневяра“, той черпи вдъхновение от повече от 1 000 имейла, в които читатели му разкриха личните си истории.

Коелю обаче не съветва читателите си да експериментират в това откъде да купуват книгите му. Неговият сайт предлага линкове към онлайн магазини като „Амазон“, „Barnes & Noble“ и „iTunes“.

Свързани заглавия
Паулу Коелю към издателите: Не бъдете алчни

Паулу Коелю: Ако не се страхуваш от непознатото, то ще се отнесе добре с теб

Паулу Коелю: Родителите ми ме пратиха в психиатрия, за да не стана писател

Паулу Коелю: Пътят към щастието в действителност се крие във взаимния компромис

Ексклузивно: Новият роман на Паулу Коелю излиза на български, преди да бъде публикуван на английски и испански

Паулу Коелю няма да ходи на мачове от Световното първенство, нарече го „бедствие”
Провокативен роман от Паулу Коелю излиза през август

Сайт класира най-влиятелните писатели на новото време

Паулу Коелю: Книжари и читатели допринасят за моя успех, но социалните мрежи ми позволяват да достигна директно до читателя
Излезе специално издание на „Алхимикът“

Книги от Паулу Коелю тук

Фото: goodreads.com

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

4800

Паулу Коелю зачеркна окончателно книгата с Коби

Писателят и баскетболистът работели по серия за децата Авторът на „Алхимикът” обяви веднага след трагичната …