Начало / Свят / Илюстраторът и писател Крис Ридъл е новият лауреат на детската литература във Великобритания

Илюстраторът и писател Крис Ридъл е новият лауреат на детската литература във Великобритания

Илюстраторът и писател Крис Ридъл е новият лауреат на детската литература в Обединеното кралство, съобщи thebookseller.com. Той наследява писателката Малори Блекман. Ридъл пое официално поста на церемония в Лондон днес. Той заяви, че ще обърне внимание повече на визуалната грамотност на децата и, подобно на своите предшественици, ще работи за каузата на библиотеките.

„Искам да припомня колко забавно е рисуването. Деца и родители могат да рисуват заедно и да си прекарват страхотно. Ще наблегна на факта, че рисуването не е нещо трудно или натоварващо, а е просто един от начините за разказване на история… Не искам да давам съвети, а да окуражавам. Нека родителите да отидат до училищните библиотеки, да се срещнат с библиотекарите и да разберат, че това са хора, които само могат да помогнат на децата им“, коментира Ридъл.

Длъжността Детски лауреат е създадена през 1999 г. Всеки избран получава парична премия от 15 000 паунда и кара мандат с продължителност 2 години. Избира се детски автор или илюстратор, като признание за цялостен принос. Лауреатът е избиран от специален комитет, включващ журналисти, книжари и ръководители на организации в сферата на литературата. Сред заемалите позицията в миналото са Куентин Блейк, Майкъл Морпурго, Жаклин Уилсън, Джулия Доналдсън и др. Лауреатът на детската литература трябва да представлява детските автори и илюстратори в Обединеното кралство и да защитава техните интереси, както и да работи за насърчаване на четенето сред децата.

Крис Ридъл е роден през 1962. Той е написал и илюстрирал множество детски книжки. У нас са публикувани изданието му „Фъргюс Крейн и огнените диаманти“ и „Отвъд Гъстата гора. Хроники за Ръба“, писани съвместно с Пол Стюард. Работил е и с големи писатели като Куентин Блейк и Нийл Геймън, както и с комедианта и актьор Ръсел Бранд.

Свързани заглавия
Малори Блекман спира да пише в „Туитър“ заради расистки обиди

Малори Блекман: Не искам да разказвам приказки на децата, а да ги поставя в реални житейски ситуации

Малори Блекман: Чернокожите персонажи отблъскват родителите от детските книги

Малори Блекман е новият Детски лауреат в Обединеното кралство

Книги от Ридъл тук

Прочетете още

238412_b

„Клубът на странните деца“ – не ги отписвайте!

Детски чешки роман събира четири хлапета със специални потребности Изкушавам се да започна отзад напред, …