На фокус
Начало / България / 28 автори ще се борят за наградата „Елиас Канети“

28 автори ще се борят за наградата „Елиас Канети“

Изтече крайният срок за прием на предложения за носители на Националната литературна награда “Елиас Канети”, съобщи ruseinfo.net. Това е шесто издание на конкурса.

Постъпилите предложения са 37 в раздел “Белетристика” и 1 в раздел “Драматургия”. Общо 28 български автора ще се борят за престижното отличие в раздел “Белетристика“. Сред 18-те издателства, подали своите предложения тази година, са едни от най-големите български издателски къщи като „Сиела“, „Жанет 45“, „Колибри“, „Обсидиан“, „Хермес“, „Фабер“, „Захарий Стоянов“, „Български писател“ и др., а сред имената на предложените автори – Теодора Димова, Катерина Хапсали, Людмил Тодоров, Радослав Парушев, Емилия Дворянова, Евелина Ламбрева – Екер, Георги Грозев, Георги Тенев, русенецът Явор Цанев и др.

Имената на носителите в двете категории ще бъдат оповестени на тържествена церемония, организирана от Община Русе, в навечерието на Деня на народните будители – 1 ноември.

НЛН „Елиас Канети“ е учредена от община Русе със съдействието на МД „Елиас Канети“ през 2005 г. по повод 100-годишнината от рождението на родения в Русе световноизвестен писател Елиас Канети. Първият носител на наградата през 2005 е писателят Константин Илиев с романа „Поражението“.

Досегашните носители на наградата в раздел „Белетристика“:
2005: Константин Илиев – за романа „Поражението”
2007: Алек Попов – за романа „Черната кутия”
2009: Ивайла Александрова – за романа „Горещо червено”,
2011: Галин Никифоров – за романа „Къщата на клоуните”

2013: Милен Русков – за романа „Възвишение“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Memoir

U2 издават албум по книга

Съдържа 40 парчета Songs of Surrender, както ще се казва дискът, е всъщност аудиоверсия на …