Начало / Свят / Спекулациите относно причината за смъртта на Пабло Неруда продължават

Спекулациите относно причината за смъртта на Пабло Неруда продължават

Продължават спекулациите относно причината за смъртта на един от най-значимите латиноамерикански поети – Пабло Неруда, съобщи „Гардиън“. Припомняме, че останките на поета бяха ексхумирани, за да бъдат изследвани в търсене на доказателства дали той е умрял от болестта си или е бил убит. Сега, месеци след като случаят се считаше за окончателно приключил, съдебномедицински екип в Испания твърди, че е открита „необикновена бактерия“ в костите на Неруда.

Чилийският поет, носител на Нобелова награда за литература, умира на 23 септември 1973 г. – само 12 дни след като диктатора Аугусто Пиночет завзема властта в страната след военен преврат. Официалната версия е, че е починал от рак на простата. През 2011 г. обаче бившият шофьор на поета, Мануел Арая, заяви пред мексиканското списание „Proceso“, че Неруда е убит чрез отровна инжекция в стомаха, докато лежал в болница в Сантяго. Поетът, известен с левите си убеждения, е планирал да напусне страната.

Съдия Марио Кароса отреди ексхумация на останките на Неруда с цел изследвания на 8 април 2013 г. Костите му бяха изследвани в Чили, САЩ, Испания и Швейцария. През ноември същата година експертите споделиха, че не откриват доказателства големият автор да е бил убит, макар изследванията да не бяха изцяло приключили. В началото на тази година разследването беше възобновено, като този път се търсеха „щети на белтъчната структура на костите, причинени от външни химически агенти“. В края на февруари, поради липса на доказателства, Кароса отсъди останките на Неруда да бъдат върнати в гроба му.

Сега обаче екипът от Мурсия, Испания, обяви, че са открити 3 вида белтък в костите на поета. Наличието на два от тях може да се обясни със заболяването му. Произходът на третият вид, бактерия от рода Стафилококи, е неясен. За да бъде изяснен са необходими допълнителни изследвания.

„Трябва да бъдем много внимателни при правенето на изводи. В момента всички опции изглеждат възможни. Съмнявам се наличието на бактерията да е породено от лечението в болницата. Или се е появила заради процесите, предизвикани от тумора, или е била причинена от провокирана отвън инфекция. На този етап е възможно той да е бил отровен чрез инжекция, но са необходими допълнителни тестове върху структурата на бактерията“, казва д-р Аурелио Луна от Мурсия.

Случаят е особено труден, защото липсват всякакви медицински документи от болницата, които да покажат кой е имал достъп до Неруда тогава. Поддръжниците на теорията за отравянето отбелязват, че на Неруда е предложен безопасен път от Чили към Мексико само ден по-рано, а от Мексико той е могъл да представлява сериозна политическа опасност за режима на Пиночет. Поетът отлага отпътуването си.

Знае се още, че друг противник на режима на диктатора, бившият президент Едуардо Фрей Монталва, е починал в същата клиника през 1982 г., скоро след като публично е отправил критики към управлението. През 2006 г. изследвания показаха, че той е бил убит с иприт и талий.

Фондацията на Неруда в Сантяго настоява, че разследването продължава твърде дълго и е крайно време да престанат спекулациите и останките на Неруда да бъдат върнати в гроба му. Наследниците на поета са разделени в мненията си.

Свързани заглавия
Останките на Пабло Неруда ще бъдат върнати в Чили след като разследването на смъртта му не даде резултат

Смъртта на Пабло Неруда отново ще бъде разследвана

Пабло Неруда: Можеш да отрежеш всички цветя, но не можеш да спреш пролетта

Откриха неиздавани ръкописи на Пабло Неруда

Експертизата показа, че Пабло Неруда не е бил убит

Пабло Неруда е имал рак в напреднала фаза преди смъртта си

Съдия издаде заповед за издирване на предполагаемия убиец на Пабло Неруда

Фото: goodreads.com

Прочетете още

ee354cbc-cfac-40ed-b1d4-b0081d8cba2d

„Ти примири ме с тая тиня, с чиито сокове се храня…”

Днес се навършват 60 години от смъртта на голямата чилийска поетеса Лусила де Мария дел …