Начало / Свят / Али Смит спечели най-голямата литературна награда за жени

Али Смит спечели най-голямата литературна награда за жени

Али Смит спечели най-голямата литературна награда за художествена проза, дело на жени – „Baileys Women’s Prize for Fiction“ – съобщи „Индипендънт“. Тя беше наградена на церемония късно снощи за романа си „How to be both“. Смит прибави към сметката си 30 000 паунда.

Книгата, шеста за авторката, има два наратива. Единият проследява съвременна тийнейджърка с нестандартното име Джордж, а другият – ренесансовия художник Франческо дел Коса. Признатото заглавие най-накрая получи голям литературен приз, след като остана сред финалистите за отличията „Букър“ и „Costa“ за книга на годината. Романът на Смит беше сравнен от журито с творчеството на Джеймс Джойс и Вирджиния Улф.

Председателката на журито Шами Чакрабарти коментира:

„Тази книга ще бъде приветствана, прочитана и препрочитана от читателите поколения напред. Съдържа универсални теми като скръб, загуба, полови различия, а също така и актуални въпроси като наблюдение, технологии, порнография. От една страна романът е много достъпен, а от друга е прекрасно произведение на изкуството. Това не е лесна комбинация за постигане.“

Али Смит е родена през 1962 г. Преди да стане писателка на пълен работен ден е преподавала в университета „University of Strathclyde“. Смит не крие своята хомосексуалност. Българският читател я познава от книгите „Там, но за това“, „Момче или момиче“ и „Случайността“.

Свързани заглавия
Номинираните за най-голямата литературна награда за жени бяха обявени

Аймиър Макбрайд спечели „Baileys Women’s Prize for Fiction“
Али Смит с награда за експериментална художествена проза

Книги от Али Смит тук

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …