Начало / Свят / Номинираните за най-голямата литературна награда за жени бяха обявени

Номинираните за най-голямата литературна награда за жени бяха обявени

Номинираните за най-голямата литературна награда за художествена проза, писана от жени – „Baileys Women’s Prize for Fiction”, бяха обявени, съобщи британският „Телеграф”. Тази година се навършват 20 години от учредяването на отличието. Победителката ще бъде обявена на 3 юни и ще получи парична премия от 30 000 паунда.

Шестте претендентки са Лалийн Пол с „The Bees”, Ан Тайлър с „A Spool of Blue Thread”, Сара Уотърс с „The Paying Guests”, Али Смит с „How to be Both”, Камила Шамзи с „A God in Every Stone” и Рейчъл Къск с „Outline”. Пол е единствената дебютантка в списъка.

„И шестте книги са фантастични. Те са различни като тема, жанр и стил. Някои са по-пестеливи, а други – по-поетични. Това, което ги свързва, е че са толкова увлекателни, че човек не може да ги остави, докато не изчете и последната страница”, сподели председателката на журито Шами Чакрабарти.

„Baileys Women’s Prize for Fiction” е една от най-престижните литературни награди. Тя се дава всяка година на жена, независимо от нейната националност, за роман, писан на английски език и публикуван в Обединеното кралство предната година. До 2012 г. призът беше спонсориран от телекомуникационната компания „Ориндж”. От миналата година генерален спонсор е алкохолната марка „Baileys”.

Свързани заглавия
Аймиър Макбрайд спечели „Baileys Women’s Prize for Fiction“

Прочетете още

Spine on Angle_Style 1_Marble 2_teaser

„Букър“ чука на вратата – шест книги се борят за наградата

Победителят ще разберем в късната вечер на 26 ноември 2023 г. Еси Едугян, която е …