Начало / Критика / 10 правила за успешна писателска кариера от Денис Лихейн

10 правила за успешна писателска кариера от Денис Лихейн

Денис Лихейн е един от най-успешните съвременни криминални писатели. Автор е на романи като „Реката на тайните“, „Злокобен остров“, „Те живеят в нощта“ и др. Новото му заглавие, „World Gone By“, е вече на книжния пазар в САЩ. Изявява се с успех и като сценарист. Представяме ви 10 правила за успешна писателска кариера от Лихейн, публикувани в британския „Телеграф“.

1.    Четете всичко, до което се доберете. Бяхме от работническата класа. Нямаше книги вкъщи. Само няколко енциклопедии и Библията. Изчетох Библията внимателно. Тя е страхотен учебник за това как да разказваш една история. Тогава майка ми разбра от монахините, че обичам да чета. Заведе ме в библиотека. Това промени изцяло живота ми. Ако не бяха библиотеките, нямаше да съм това, което съм.

2.    Пишете от необходимост. Започнах да пиша, когато бях толкова беден, че не можех да излизам, за да се забавлявам. Живеехме в старчески квартал във Флорида. Бях на 25 и без пари. Започнах да пиша, за да се развличам по някакъв начин.

3.    Самочувствието не е нещо лошо. Хората с голямо его са хората, с които искам да работя. Те знаят защо са в стаята. Не са несигурни в себе си и не натоварват другите с проблемите си. Неуверените хора са тези, които не струват в работата си.

4.    Знайте, че пишете нещо добро, независимо какво мислят другите. Никой в НВО не мислеше, че „The Wire“ става за нещо, но нямаха алтернатива, затова ни оставиха да продължим да излъчваме. Оказа се обаче, че не са прави.

5.    Слушайте диалога. Когато се преместих в Маями постепенно започнах да губя жаргона на Бостън. Тогава се върнах у дома и се видях с приятел. Питах го как е. Каза ми, че е добре, с изключение на факта, че скоро са го намушкали. Това е манталитета на хората в Бостън. Не губете влиянието на различните култури.

6.    Признанието на родителите не е важно. Баща ми проспа всички адаптации на мои книги. Интересуваше се само от мнението на мама. Не е чел и нито една моя книга. Хората смятат, че това е тъжно. На баща ми обаче не му пука, нито пък на мен.

7.    Напишете сцена, която ви къса сърцето. Дейв е моят герой от „Реката на тайните“. Работих с години с хора, жертви на детско насилие, и истината е, че ако веднъж си преживял такова нещо, шансът ти да станеш насилник скача невероятно много. Трябваше да напиша сцена, в която той има влечение към деца, но се бори със себе си. Работих върху нея 16 часа, след което цяла седмица нямах сили да погледна какво съм направил.

8.    Ако Клинт се обади, не казвайте „Не“. Уволних холивудския ми агент, защото не исках да се прави филм по „Реката на тайните“. Клинт Истууд обаче преодоля защитата ми. Когато ми се обади лично, нямаше как да му откажа.

9.    Игнорирайте критиците. Мартин Скорсезе улови прекрасно духа на „Злокобен остров“. Това е най-нереалистичната ми книга. Скорсезе разбра за какво става въпрос. Когато гледах филма, ми хареса много, но бях сигурен, че критиците ще го разкъсат. Но когато знаеш какво вършиш, мнението на другите не те интересува.

10.    Не се отпускайте, ако забогатеете. Странно чувство е да знаеш, че си богат. Чувстваш се като шизофреник. На мен ми остана и неприязанта към богатите. Ще дам пример – скоро един с „Рейндж Роувър“ ме засече. Казах си – „Естествено, става въпрос за човек, който кара „Рейндж Роувър“. Тогава си дадох сметка, че и аз карам същия джип.

Свързани заглавия
Излезе последната част от трилогията на Денис Лихейн за Джо Кофлин

Бен Афлек отново ще снима по роман на Лихейн

„Те живеят в нощта” от Денис Лихейн (отзиви и анотация)
Автори, харесали филми по техни книги

Книги от Лихейн тук

Прочетете още

1200px-The_First_Bulgarian_Banknote_Frontside

Еврото или лева – попитайте книгите

Финансови отговори за повече грамотност Разразилите се дискусии за и против приемане на еврото ни …