Начало / "Четящият човек" / Домашната библиотека също се нуждае от пролетно почистване

Домашната библиотека също се нуждае от пролетно почистване

Сега е моментът за нещо ново и хубаво

292771034_5246099418807378_2409167039649737304_n

Стари и нови книги

От една страна, чувстваме, че можем да се разделим с някои книги. Но пък от друга, може да ги заместим със заглавия, които ни привличат в момента… Истината е, че библиотеките следват самите нас. А е факт, че се променяме във времето! На практика това важи и за вкусовете ни. Има книги, които сякаш са изиграли ролята си в живота ни. От дълго време стоят неразтворени и трупат прах.

Точно прахът пък е лоша компания и за книгите, и за самите нас. Тях постепенно унищожава, а нас разболява. Истински ценната библиотека е онази, в която влиза много светлина, а книгите ѝ са често разгръщани. Това означава, че са ни потребни и сега.

Почистване или прочистване

Захванем ли се с библиотеката, може да сторим и още нещо – да преподредим любимите си рафтове. И да извадим сега на преден план заглавия, които възнамеряваме да прочетем напролет – или позабравени стари книги, те винаги предизвикват умиление и усмивка.

Почистването на библиотеката у дома, както стана ясно, може да се превърне и в прочистване. За да се случи това обаче, е хубаво да имаме вътрешна убеденост. В случай, че се колебаем или се чувстваме виновни заради желанието си да се отървем от някое заглавие, по-добре да оставим нещата непроменени.

Книгите също имат нужда от промяна

Всъщност, хубаво е да казваме, че ги освобождаваме, а не че се отърваваме от тях… Просто ги пускаме ги нататък! Може да стане по различни начини, например като подарим нещо на познати или приятели. Или пък, ако наблизо има свободна библиотека, да я заредим със стари заглавия от нашата. Когато следващия път я заварим празна, може да си представим как книгите ни са попаднали в добри и грижовни ръце, че сега ги четат любознателни очи…

Цялата тази операция по преподреждане, прочистване и изчистване на библиотеката помага и в чисто емоционален план. Тя ни дава увереност и самочувствие, като гледаме любимите си книги

pochistvane

Нови придобивки

Накрая вече може да се впуснем и в последната точка – да добавим някоя нова книга в библиотеката… Чудесни за целта са сезонните намаления – и сега има например в „Хеликон“.

librarycat

Свършите ли подреждането на домашната библиотека, е време за важен ритуал… Седнете край нея и просто ѝ се порадвайте. Снимайте я, споделете я с приятели.
А после разтворете някоя книга!

Библиотеката у дома преподреди и Краси Проданов

Прочетете още

244791_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (29 април – 5 май)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Бал във Версай от Даниел Стийл 2. Времеубежище (трето издание) от Георги …