Начало / Читатели / Еврото или лева – попитайте книгите

Еврото или лева – попитайте книгите

Финансови отговори за повече грамотност

mufid-majnun-LVcjYwuHQlg-unsplash

Разразилите се дискусии за и против приемане на еврото ни подсещат, че финансовата грамотност е нещо, което е просто задължително в съвременния свят. Разбира се, трудно може да искаме всеки, който впише името си в някаква подписка, да е солиден икономист, но умението да боравим с парите, пък и да разбираме принципите им, може да ни спести много неприятности в съвременния динамичен (и скъп) живот.

Преди време едно изследване показа, че българите инвестират предимно в недвижими имоти, като всяка друга идея им се струва по-скоро несигурна. Парадоксалното е, че цените на пазара за имоти са на практика единствено в евро – т.е. всеки е склонен да превърне левовете си в квадратни метри, които да запазят спестяванията му именно с помощта на еврото. Но в същото време цели две инициативи в момента отхвърлят еврото като бъдеща официална българска разменна единица.

България поема ангажимент да приеме еврото още с встъпването си в Европейския съюз заедно с Румъния (чиято парична единица също е лев – леа). Първите планове са това да се случи през 2010. Присъединяването към еврозоната е задължително, но без срок. Дори е избран дизайнът на бъдещите български евра – на монетите ще бъде изобразен Мадарският конник.

Събирането на подписи в полза на лева пък се превърна донякъде и в политически спектакъл в навечерието на поредните предсрочни избори. Чувствата се лутат между обикновена симпатия към традициите и недоволство от неразбирането на смисъла на замяната му с еврото. Точно заради това потърсихме повече познания за света на финансите. А именно книгите могат да ни дадат в това отношение много.

Засега обаче левът продължава да властва в портфейла на българина. Роден през 1881-а, той е избран за четвъртата най-красива валута в света. Класацията е швейцарска и е от 2013

184794_b

Съветите на българския финансист

Иво Петров е успешен в професията си и прави кариера в една от банките на Торонто. Далеч преди да се разгорят сегашните страсти покрай лева и еврото, той създава и книгата си „Финансист или негодник“. Събира по забавен начин истории, които са се превърнали в паметни за света на паричната система. Така по един оригинален начин ни помага да повишим и ние своето ниво на компетентност. Почти на шега предлага бонус към книгата си – указание как да си спретнем собствена банка. Нищо чудно, научили веднъж повече за финансовата култура на тамплиерите, пък и за това по какво се различава банкирането по света от това на Балканите, да започнем да сечем своя собствена валута. И с това окончателно да разрешим спора между лева и еврото.

213963_b

Парите са по-умни от онези, които ги използват

Леко смущаваща истина, но при положение, че въртят целия свят на малкия си пръст, явно има истина в това… Много полезна е и гледната точка на друг български финансист – Стойне Василев. Той буквално вдига завесата пред свят, за който е трудно да повярваме, че съществува (особено ако живеем от заплата до заплата). Консултант, инвеститор и предприемач, авторът е създател и на Онлайн академия по лични финанси. Книгата му “Умни пари“ може да се превърне в личен наръчник как да управляваме финансовите потоци, които минават през ръцете ни. Нищо чудно изведнъж да се окажем с повече пари, отколкото си мислим, че имаме… А едно такова умение е по-важно от това с каква точно парична единица боравим, левове или евра. Пък и принципите и техниките, които преподава Стойне Василев, са просто универсални.

237828_b

Парите у дома – и дали изчезват в черна дупка

Две дами – Десислава Тодорова и Анастасия Салабашева, подреждат стройно идеи и съвети, които могат да ни помогнат да въведем ред в семейния бюджет. Далеч от сложните постановки на големите финансови пазари, Десислава и Анастасия ни помагат да сме добре във всекидневието си, като така се борят и с мита, че жените са способни единствено да харчат. „Моят дом и моите пари” ги превръща всъщност в стожер на финансовата сигурност у дома. Авторките на книгата търсят и опита на нашите майки и баби, защото именно те са владеели до съвършенство изкуството да оцеляват с малко средства. Книгата разполага и с прегледни таблици, в които да можем да вписваме всяка финансова операция, така че да си дадем сметка за истинското състояние на нещата. А това е особено важно не просто заради донякъде изкуствената битка между еврото и лева, а защото инфлацията в момента изисква и повече отговорност от наша страна.

183656_b

Големите страхове, описани нагледно

“Книгата за парите“ бърка в най-голямата рана – там, където са държавните дългове, несигурността и инфлацията. Дениъл Конаган и Дан Смит създават труда си преди декада, така че ще прочетем факти и цифри, които по всяка вероятност днес са се влошили още повече. Но е интригуващо да разберем как е възможно една банка да фалира – нещо, което така и не проумяхме покрай аферата с Корпоративна търговска банка. Наред с любопитните факти, двамата автори поднасят и достъпни отговори на сложни въпроси от сферата на световната икономика. Добавят и информация за данъци, цени на недвижими имоти и държавни дългове. Четивото задейства червена лампичка, а ние неусетно се питаме дали много от тази несигурност няма да ни преследва и при една такава полужелана промяна на националната ни разменна единица.

168104_b

Най-големият финансов хаос на света

Историческите процеси в света на финансите са важни – въпреки че периодите нагледно не си приличат по нищо… Лиакат Ахамед ни представя прилежно в своята „Властелините на финансите“ една от най-големите драми с парите за всички времена. Сюжетът е като измислен от американско филмово студио, но всъщност се разиграва наистина, при това в целия свят. Голямата депресия, започнала през 1929-а, според някои подготвя идеално почвата за Втората световна война. Според водещите финансисти от онази епоха най-голямата заплаха за капитализма е инфлацията. Мерките, които се взимат за нормализиране на нещата, се оказват недостатъчни и така финансовата система се пропуква. Авторът е наистина много добре образован финансист със стаж в най-големите световни институции. Според него колкото и опит да трупаме за света на финансите, понякога грешки на основни фигури могат да преобърнат каруцата, казано по нашенски. Ахамед ни успокоява, че сега нещата стоят по съвсем друг начин, но и сякаш напук, приликите напоследък все повече се увеличават.

Книги за парите препоръча Краси Проданов
Илюстрации: „Уикипедия” и Mufid Majnun за Unsplash

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (1 април – 7 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Пролетна магия от Кари Елкс 3. Офертата от Никол …