Начало / Свят / 4-дневни празненства отбелязват 150 години от рождението на на Уилям Бътлър Йейтс

4-дневни празненства отбелязват 150 години от рождението на на Уилям Бътлър Йейтс

4-дневен фестивал ще бъде организиран в Ирландия по случай 150-годишнината от рождението на знаменития поет Уилям Бътлър Йейтс, съобщи leitrimobserver.ie. Юбилеят ще бъде навършен на 13 юни тази година. Празненствата ще се проведат от 11 до 14 юни включително. Те ще бъдат в града Слайгоу, който е ключов за голяма част от творчеството на Йейтс.

Сред по-важните гости ще бъдат Паула Мийхан, председател на ирландската поезия, Карол Ан Дъфи, лауреат на поезията в Англия, националният поет на Уелс Гилиън Кларк, националната поетеса на Шотландия Лиз Локхед, поетесата Шиниъд Мориси, писателките Аймар Макбрайд и Една О’Брайън и др.

На годишнината от рождението на Йейтс ще бъде отдадена почит на различни аспекти, свързани с творчеството на поета и неговия произход и живот. Разнообразната програма ще включва визуални изкуства, уличен театър, музика на живо, различни игри и т.н. Над 20 зали и центрове ще бъдат ангажирани.

Йейтс е ирландски поет и драматург. Нобелов лауреат за литература през 1923 г. Той е съосновател на Народния театър на Ирландия. Той е един от малкото автори, които пишат най-добрите си творби след като получават приза. Умира през 1939 г. във Франция.

Свързани заглавия
Уилям Бътлър Йейтс: Животът е дълга подготовка за нещо, което никога не се случва

Фото: leitrimobserver.ie

Прочетете още

2560

Фестивал събира 15 носители на Ман Букър

От Хилари Мантел до Казуо Ишигуро – 15 минали носители на наградата Ман Букър ще …