Начало / Любопитно / Новият филм на Роман Полански открива CineLibri

Новият филм на Роман Полански открива CineLibri

„Офицер и шпионин” спечели във Венеция голямата награда на журито

J'ACCUSE Jean Dujardin and Louis Garrel

Филмът е създаден по роман на Робърт Харис. Организаторите на CineLibri споделят, че това ще е вторият показ пред публика на нашумялата продукция. В главните роли се изявяват Жан Дюжарден, Луи Гарел и др. А историята нищи за пореден път покрилата се с лоша слава афера „Драйфус”, която според историците слага началото на много антисемитски инициативи и законодателни промени. Самият Алфред Драйфус е на служба в Генералния щаб на Френската армия, когато е уличен в шпионаж в полза на Германия. Харис, известен с книги като „Фатерланд” и „Енигма” пише „Офицер и шпионин” през 2013-а. Самият той има близки приятелски отношения с Роман Полански, който се захваща с екранизацията на книгата. Предният техен съвместен проект е „Писател в сянка”, който също спечели овациите на публика и критика.

Както откриването на CineLibri на 5 октомври, така и цялата програма до 20 октомври ще предложи много филмови срещи с книгите. В програмата са например „Заличено момче” по преживяното от Гарард Конли. Авторът е включен в програма за „лекуване” на хомосексуализъм, а самата творба е вълнуващото пътуване към истинската му самоличност. „Смъртта на един автор” е създадена пък по разкази на Хокан Несер, трикратен носител на наградата за най-добра шведска криминална творба.

На церемонията по награждаването ни очаква „Тази, която не съм“ – новият филм на Жулиет Бинош

celle-que-vous-croyez-banner

Закриването на конкурсната програма на CineLibri на 13 октомври ще е точно толкова интересно, колкото откриването. Организаторите са подготвили за церемонията „Тази, която не съм” по романа на Камий Лоранс. Дебютът на филма пред публика беше на тазгодишното Берлинале, а в главната роля е Жулиет Бинош. Историята е за 50-ина годишна жена, която си създава фалшив профил в социалните мрежи – тоест, наистина актуална. На всичко отгоре главната героиня е университетска преподавателка по литература.

Иначе председател на журито на тазгодишното CineLibri ще е Кристоф Ламбер. По всичко личи, че предстоят интересни фестивални дни!

Лира.бг по материали от cinelibri.com и интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

„Където пеят раците” пое към големия екран

Рийз Уидърспун стои зад проекта за филмиране на книгата Актрисата и продуцент е сред почитателите …