Начало / Любопитно / Новият филм на Роман Полански открива CineLibri

Новият филм на Роман Полански открива CineLibri

„Офицер и шпионин” спечели във Венеция голямата награда на журито

J'ACCUSE Jean Dujardin and Louis Garrel

Филмът е създаден по роман на Робърт Харис. Организаторите на CineLibri споделят, че това ще е вторият показ пред публика на нашумялата продукция. В главните роли се изявяват Жан Дюжарден, Луи Гарел и др. А историята нищи за пореден път покрилата се с лоша слава афера „Драйфус”, която според историците слага началото на много антисемитски инициативи и законодателни промени. Самият Алфред Драйфус е на служба в Генералния щаб на Френската армия, когато е уличен в шпионаж в полза на Германия. Харис, известен с книги като „Фатерланд” и „Енигма” пише „Офицер и шпионин” през 2013-а. Самият той има близки приятелски отношения с Роман Полански, който се захваща с екранизацията на книгата. Предният техен съвместен проект е „Писател в сянка”, който също спечели овациите на публика и критика.

Както откриването на CineLibri на 5 октомври, така и цялата програма до 20 октомври ще предложи много филмови срещи с книгите. В програмата са например „Заличено момче” по преживяното от Гарард Конли. Авторът е включен в програма за „лекуване” на хомосексуализъм, а самата творба е вълнуващото пътуване към истинската му самоличност. „Смъртта на един автор” е създадена пък по разкази на Хокан Несер, трикратен носител на наградата за най-добра шведска криминална творба.

На церемонията по награждаването ни очаква „Тази, която не съм“ – новият филм на Жулиет Бинош

celle-que-vous-croyez-banner

Закриването на конкурсната програма на CineLibri на 13 октомври ще е точно толкова интересно, колкото откриването. Организаторите са подготвили за церемонията „Тази, която не съм” по романа на Камий Лоранс. Дебютът на филма пред публика беше на тазгодишното Берлинале, а в главната роля е Жулиет Бинош. Историята е за 50-ина годишна жена, която си създава фалшив профил в социалните мрежи – тоест, наистина актуална. На всичко отгоре главната героиня е университетска преподавателка по литература.

Иначе председател на журито на тазгодишното CineLibri ще е Кристоф Ламбер. По всичко личи, че предстоят интересни фестивални дни!

Лира.бг по материали от cinelibri.com и интернет

Прочетете още

001

Франческо Фратини: Аз живея по-добре в България, отколкото в Италия

Представяме ви автора на приключенския роман „Атон“ – един италианец с успешен бизнес в нашата страна, който …