Начало / Свят / Фестивалът във Венеция възроди интереса към Джек Лондон

Фестивалът във Венеция възроди интереса към Джек Лондон

Мрачна драма на Тод Филипс спечели „Златния лъв”

martineden_04

Жокер” блести с участието на Хоакин Финикс, който се превъплъщава във вечния враг на Батман. Във филма, създаден по комикс, се появява и Робърт Де Ниро.

Голямата награда на журито пък отиде при Роман Полански, но наградата за „Офицер и шпионин” получи съпругата на 86-годишния вече режисьор. Иначе продукцията е посветена на аферата „Драйфус”, изиграла огромна роля в катализирането на антисемитизма в началото на миналия век.

Изключително добри бяха отзивите за Мартин Идън – филмът, създаден по едноименния роман на Джек Лондон. Както става в света на шоубизнеса, успешната продукция отприщи интереса към книгата. Немалка заслуга за това има брилянтното изпълнение на Лука Маринели, който в крайна сметка спечели наградата за най-добър актьор.

Мнозина смятат, че в образа на Мартин Идън е вплетен и този на самия писател – Джек Лондон

jacklondon

Самата книга излиза преди точно 110 години и предлага историята на млад писател. Мечтата му е да завоюва място сред литературния елит, но среща упорития отказ на издателите. Когато все пак се оказва на върха, го завладява апатията, а накрая всичко завършва със самоубийство.

Вместо в Оуклънд, както е по оригинал, действието във филма се развива в Неапол – логично, като се има предвид, че с екранизацията на „Мартин Идън” се е захванал един италианец, Пиетро Марчело. Сигурно поради страстта си към документалните филми, той включва и архивни снимки от Неапол в новото си заглавие. Друга силна страна на екранизацията е саундтракът, в който звучат Жо Дасен, но и Дебюси. Иначе основната линия е запазена – стремежът към личностно израстване, което върви ръка за ръка с отчуждението.

Джек Лондон е автор на над 50 книги, сред които „Морският вълк”, „Белия зъб”, „Дивото зове” и др. Именно сюжетът на „Мартин Идън” – книга, която се смята за полуавтобиографична, поражда съмненията, че писателят слага сам край на живота си през 1916 г.

Лира.бг по материали от интернет

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

231021-99-652343-v3-s2048-1

Салман Рушди получи почти тайно наградата „Вацлав Хавел“

Тя се връчва в Ню Йорк Присъствието на претърпелия сериозно нападение писател остана неизвестно за всички преди …