Начало / Свят / Фестивалът във Венеция възроди интереса към Джек Лондон

Фестивалът във Венеция възроди интереса към Джек Лондон

Мрачна драма на Тод Филипс спечели „Златния лъв”

martineden_04

Жокер” блести с участието на Хоакин Финикс, който се превъплъщава във вечния враг на Батман. Във филма, създаден по комикс, се появява и Робърт Де Ниро.

Голямата награда на журито пък отиде при Роман Полански, но наградата за „Офицер и шпионин” получи съпругата на 86-годишния вече режисьор. Иначе продукцията е посветена на аферата „Драйфус”, изиграла огромна роля в катализирането на антисемитизма в началото на миналия век.

Изключително добри бяха отзивите за Мартин Идън – филмът, създаден по едноименния роман на Джек Лондон. Както става в света на шоубизнеса, успешната продукция отприщи интереса към книгата. Немалка заслуга за това има брилянтното изпълнение на Лука Маринели, който в крайна сметка спечели наградата за най-добър актьор.

Мнозина смятат, че в образа на Мартин Идън е вплетен и този на самия писател – Джек Лондон

jacklondon

Самата книга излиза преди точно 110 години и предлага историята на млад писател. Мечтата му е да завоюва място сред литературния елит, но среща упорития отказ на издателите. Когато все пак се оказва на върха, го завладява апатията, а накрая всичко завършва със самоубийство.

Вместо в Оуклънд, както е по оригинал, действието във филма се развива в Неапол – логично, като се има предвид, че с екранизацията на „Мартин Идън” се е захванал един италианец, Пиетро Марчело. Сигурно поради страстта си към документалните филми, той включва и архивни снимки от Неапол в новото си заглавие. Друга силна страна на екранизацията е саундтракът, в който звучат Жо Дасен, но и Дебюси. Иначе основната линия е запазена – стремежът към личностно израстване, което върви ръка за ръка с отчуждението.

Джек Лондон е автор на над 50 книги, сред които „Морският вълк”, „Белия зъб”, „Дивото зове” и др. Именно сюжетът на „Мартин Идън” – книга, която се смята за полуавтобиографична, поражда съмненията, че писателят слага сам край на живота си през 1916 г.

Лира.бг по материали от интернет

Прочетете още

Winnie-the-Pooh-Blood-and-Honey-020723_3-ae890e0e72e9490fa59b8cd66903fb88

Хорър с Мечо Пух е сред най-лошите филми на годината

Детските герои се превръщат в хладнокръвни убийци Сюжетът на „Мечо Пух: Кръв и мед“ следва …