Начало / Свят / Писатели искат повече грижи за бежанците в Европа

Писатели искат повече грижи за бежанците в Европа

Писатели призоваха за повече грижи и по-добро отношение към бежанците в Европа, съобщи „Гардиън“. Над 1 100 писатели поставиха подписите си под писмо до Мартин Шулц – председател на Европейския парламент.  Сред авторите са нобеловите лауреати Гюнтер Грас, който почина в понеделник, и Елфриде Йелинек. Също така Маргарет Драбъл, Майкъл Холройд, Марина Левицка и др.

„Хората, които се нуждаят от защита, биват посрещани по европейските граници като врагове. Европейските нации трябва да въведат справедливи, човечни закони за закрила, които не са водени от национални интереси, а от чувство за солидарност и отговорност. Една от нашите задължителни задачи е да предпазим бежанците и да им предоставим възможности за бъдещето. Съдбата им не бива да се определя от регионални предразсъдъци или от негативни нагласи към емигрантите…

Война, политически преследвания, глад и нечовешки условия карат хората да напускат родните си места. Някои успяват да се доберат до Европа. Когато дойдат тук обаче, те стават жертва на недопустим тормоз. Не могат да изберат къде да живеят. Постоянно ги грози затвор, малтретиране и депортиране…

Европа трябва да се притече на помощ на хората в окаяно състояние и да им предложи изпод от ситуацията. Тези, които ги грози голяма опасност, трябва да могат лесно да се свързват с европейските посолства в страните си и да кандидатстват за хуманитарни визи. Бежанците не бива да се налага да рискуват живота си, за да дойдат в Европа. Ако търсят подслон, не трябва да бъдат третирани като престъпници. Смъртта на бежанци не трябва да е оправдавана и толерирана в името на предпазване на границите. Спасяването на човешки животи е на първо място“, пише в писмото.

То ще бъде доставено на президента на ЕП Шулц от представители на международната неправителствата организация ПЕН клуб, която защитава правата на писателите.

Прочетете още

elizabethstrout

Обичана американска писателка направи крачка към „Букър“

Изборът сега е между шестима Поредният носител на наградата ще стане ясен на 17 октомври. …