Начало / България / Литературна вечер в памет на поета Здравко Кисьов

Литературна вечер в памет на поета Здравко Кисьов

Литературна вечер в памет на поета Здравко Кисьов ще се проведе на 21 април, вторник, от 18 ч в Унгарския културен институт  (София, ул. „Аксаков“ 16). Ще бъде представена и неговата последна книга – „Рефлексии“. За живота и творчеството на Здравко Кисьов ще говорят поетите Иван Цанев, Драгомир Шопов и Роман Кисьов, както и Светлозар Гиндянов от издателство „Авангард принт”.

Здравко Кисьов е роден на 1 януари 1937 г. в Завет, Разградска област. Член на Съюза на българските писатели (от 1970 г.) и на Съюза на преводачите в България (от 1974 г.). Негови стихове са превеждани на 20 езика в света, а отделни негови книги са преведени и публикувани в Латвия и Полша. Книги на Здравко Кисьов се намират в Британската библиотека в Лондон, Конгресната библиотека във Вашингтон, университетските библиотеки в Оксфорд, Харвард и много други. Участвал е в редица международни литературни форуми. Удостояван е с високи български и чуждестранни отличия и награди, сред които: Орден „Кирил и Методий”  I степен, Заслужил за Полската култура, Кавалер на Ордена „Кръст на земята на Марияна“  на президента на Естония (за особени заслуги към Р. Естония), Международната литературна награда „Тудор Аргези” в  Румъния и др. Почетен гражданин на Русе (2007). Почива на 23 януари 2015 г. в Русе, на 78 годишна възраст, докато неговата последна книга „Рефлексии” се подготвя за печат.

„Рефлексии” е книга завещание, която се явява и рефлексия на творческия път на поета. Тя е една своеобразна книга от афористични, философски прозрения за живота, за морално етичните норми на личността в обществото, за човешкия избор, за любовта и дълга, за цивилизацията и природата, за мимолетното и вечното. Това са малки импулси, отражения, откровения, кратки проблясъци, измъкващи на показ от неочакван ракурс мигове на бързотечния живот…

„Рефлексии“ тук

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

Uvodni_Stevenson

Стивънсън написал „Островът на съкровищата” по рисунка на сина си

Славната книга ще стане скоро на 140 Излиза за първи път в мъгливата лондонска есен …