Начало / Любопитно / „Powell’s Books“ в Портланд – най-добрата американска книжарница

„Powell’s Books“ в Портланд – най-добрата американска книжарница

Наскоро „National Geographic“ публикува класацията на десетте най-красиви книжарници в света. Под номер пет в престижното подреждане е „Powell’s City of Book“ в Портланд, САЩ.  Решихме виртуално да се разходим до щата Орегон, за да „поговорим“ с тази книжарница, с помощта на в. „Гардиън“.

Този огромен „град на книги“ е дом на милион заглавия. Идеята за книжарницата се родила в Чикаго, където завършилият местния университет Майкъл Пауъл отворил първата си книжарница през 1970 г. Той бил окуражен от приятели, преподаватели и дори от бестселъровия писател Соул Белоу и изтеглил заем от 3000 долара, за да получи лиценз.

Инициативата му се оказала толкова успешна, че успял само за два месеца да върне заема. В едно от първите лета в книжарницата на Майкъл работил и баща му – Уолтър, бивш художник. Работата толкова му харесала, че като се върнал в родния си Портланд през 1971 г., той отворил собствен магазин за четени книги. Приказката за семейство Пауъл продължава и днес, като трето поколение от фамилията е президент на компанията.

„Любимото ми място е секцията Великобритания – признава мениджърът на магазина Мириам Сонтц. – Имаме две редици стелажи по темата, с около 150 рафта. Книгите са подредени хронологично. Опитах се да прочета по книга от всяка подсекция, като прескочих само рафтовете за принцеса Даяна.“

Тя признава, че често клиентите са повече от странни: „Все пак сме в Портланд. Тук странността е норма и не се забелязва. Ако можех, бих добавила в книжарницата повече места за посядване, винен бар, легло и закуска. Ако има как, бих искала клиентите да остават с пренощуване при нас. Все пак разполагаме с един милион от най-добрите заглавия в света. Това е голямо постижение. Не защото продаваме от тях всеки ден, а защото успяваме да ги заменим с нови.“

От опита си в „Powell’s City of Book“ Сонтц настоява, че всички, работещи в индустрията с книги, са страхотни и добри хора. И често луди. Като по време на един пърформанс, в който в мрачен дъждовен ден целият персонал се съблякъл по бански екипи, като отбор по синхронно плуване, в опит да настрои клиентите за идващата пролет.

 

Свързани заглавия:

„National Geographic“ избра книжарница в Санторини за най-добра в света

Книжарница в Истанбул – с програма за бежанците от Сирия

Разходка сред книжарниците на Токио

Градът на книгите е в Уелс

Прочетете още

IMG-20230426-WA0003

„Хеликон Пазарджик-Център“ отвори врати!

Нова книжарница грейна в сърцето на града, наложил се от векове със своя търговски нюх …