Начало / Свят / Градът на книгите е в Уелс

Градът на книгите е в Уелс

Красимир ПРОДАНОВ, Радио Хеликон

1900-те жители на малкия Хей-он-Уай разполагат с повече от 40 книжарници. Както и да го смятаме, излиза, че се пада по една книжарница на всеки 50 души от населението на градчето… Веднага възниква логичният въпрос: как тогава се издържат магазините за книги?

Да се върнем обаче около половин век назад във времето. Първата книжарница в малкото населено място, което е точно до границата с Англия, отваря врати през 1961 г. Дотогава Хей-он-Уай си било съвсем обикновено градче на ръба на скуката. Коренякът Ричард Бут решава да изкупува книги от затварящи американски библиотеки. За да му излезе по-евтино, организирал своята книжарница в сградата на пожарната.

Идеята се харесала на съгражданите на Бут и скоро се появили и конкуренти. Търговията с книги втора ръка се превърнала направо в епидемия – в един момент на всеки ъгъл имало книжарница. Така се родила и титлата Град на книгите, както медиите започнали да наричат уелското градче. А то от своя страна бързо събудило интереса на туристите. Така в наши дни привлича поне половин милион годишно, които идват, за да усетят уникалната книжна атмосфера…

Интересен ракурс на случващото се в Хей-он-Уай е и фактът, че много библиотеки откриват тук свои книжни щандове, като идеята е да се освободят от част от фонда си, същевременно сдобивайки се със средства за нови книги. Друга отличителна черта на книжния пазар са т. нар. Книжарници на честта. Това са малки сергийки под открито небе, за които не се грижи никой. Книгите в тях са обикновено съвсем евтини – просто избираш и пускаш пенсовете в специална дървена кутия.

От 1988 г. Градът на книгите има и свой фестивал на книгите. Събитието, посветено на литературата и изкуството, се радва на голям интерес сред писателите. В Хей-он-Уай и те са у дома си.

 

Прочетете още

244349_b

Топ 10 на „Хеликон” за най-продавани книги (15 април – 21 април)

ХУДОЖЕСТВЕНА ЛИТЕРАТУРА 1. Недовършена работа от Дейвид Балдачи 2. Плодовете зреят нощем от Неда Антонова 3. …