Начало / Свят / Барак Обама: Най-много съм научил от романите

Барак Обама: Най-много съм научил от романите

Барак Обама е притеснен, че американците не четат достатъчно романи. Във втора част от разговора му с писателката Мерилин Робинсън, президентът на САЩ казва, че най-много житейски уроци е научил от романите, съобщи „Лос Анджелис Таймс“.

„Когато мисля затова как разбирам ролята си като гражданин, забрявяме за момент, че съм президент, си давам сметка, че най-много съм научил от романите. Относно това какъв трябва да бъда, как да бъда пълноценен гражданин, художествената литература ми е дала най-много. А американците не четат достатъчно художествена проза. Опира до съпричастността. Да разбереш, че можеш да установиш връзка с някого, дори той да е много по-различен от теб“, сподели Обама.

Робинсън заяви, че тя говори почти само с хора, които обичат книгите. Тя заяви, че има огромно разнообразие от добри писатели в съвременната литература, стига човек да иска да търси и да чете. Останалата част от разговора им се върти около демокрация, политика и история. Президентът препоръча на романистката пиесата „Хамилтън“, която сега се играе на „Бродуей“.

Новата книга на Мерилин Робинсън, „The Givenness of Things: Essays“, излезе във вторник тази седмица. Тя беше издадена от „Farrar, Straus and Giroux“. Писателката е най-известна с романа си „Gilead“.

Свързани заглавия
Барак Обама & Мерилин Робинсън: Всеки си мисли, че най-лошото е най-вярното

Прочетете още

fragment

„Прахосъбирачки“ сменят ракурса на младите хора

Роман за подсъзнанието, което ни играе номера Аутсайдерите не подлежат на просто описание, защото животът …