Начало / Свят / Унгарският писател Ласло Краснахоркаи получи „Букър“ за цялостен принос

Унгарският писател Ласло Краснахоркаи получи „Букър“ за цялостен принос

Унгарският писател Ласло Краснахоркаи получи „Букър“ за цялостен принос, съобщи Би Би Си. Той беше обявен за носител на престижното отличие късно снощи на церемония в музея „Виктория и Албърт“ в Лондон. Авторът прибавя 60 000 паунда към сметката си. „Man Booker International“ се връчва на всеки 2 години за достигнати висоти в цялостното творчество на даден писател.

Краснахоркаи е роден през 1954 г. Освен като писател, се изявява и като сценарист. Известен е със силно натоварените си и изискващи романи. Определян е като представител на постмодернизма. Антиутопични и меланхолични елементи са характерни за неговите книги.

Унгарецът привлече вниманието към себе си с романа от 1985 г. „Satantango“, където дяволът пристига в белзюден малък град в Унгария. По това време страната е още под комунистически режим. Друга популярна негова книга е „The Melancholy of Resistance“ (1989 г.). Тя разказва за мистериозен цирк. И двата романа са адаптирани на големия екран от признатия унгарски режисьор Бела Тар. По-рано този месец пък „Seiobo There Below“ излезе на англоезичния пазар. Историята е за японска богиня, която се връща в света на хората в търсене на съвършенство.

„Ласло Краснахоркаи е визионер с изключителен диапазон, който представя сцени в книгите си, които са ужасяващи, странни, комични и шокиращо красиви. „The Melancholy of Resistance“, „Satantango“ и „Seiobo There Below“ са забележителни творби и триумф на съвременната художествена проза“, заяви Марина Уорнър, председателка на журито.

Свързани заглавия
Ясни са финалистите за „Букър“ за цялостен принос

„Букър” за цялостен принос за авторката на къси разкази Лидия Дейвис

Руснак и китаец сред номинираните за „Man Booker International Prize”

Фото: goodreads.com

Прочетете още

bfe9a55f03f247b7352226761442c838

Нови рицари на книгата ще имаме през април

Номинациите още текат Наградата е сред най-романтичните и най-симпатичните в българския литературен живот изобщо – …