Начало / Свят / Издателството „Folio Society“ няма да спонсорира повече „Folio Prize“

Издателството „Folio Society“ няма да спонсорира повече „Folio Prize“

След изтичането на първоначалния двугодишен договор издателството „Folio Society“ реши да не спонсорира повече наградата „Folio Prize“, съобщи „Гардиън“. Идеята на отличието е да награждава пренебрегнатите от журито на по-комерсиалния „Букър“ книги. Неговата парична премия е 40 000 паунда.

Идеята за приза се появи още през 2011 г., когато група литературни фигури във Великобритания отправи критики към ставащата все по-комерсиална награда „Букър“. Маргарет Атууд и Марк Хадън бяха сред писателите, които още в началото подкрепиха начинанието. „Folio Society“ стана генерален спонсор през 2013 г. Първите двама победители бяха обявени съответно през 2014 и 2015 г. – това са Джордж Сондърс и Акхил Шарма. Очаква се сега и името на наградата да се промени с промяната на генералния спонсор.

„Преди малко повече от 2 години с „Folio Society“ тръгнахме на път в опит да превърнем една смела идея в реалност. Пътищата ни се разделят, но ние изпитваме огромна благодарност за това, което успяхме да постигнем заедно. Гледаме с вълнение към бъдещето. Дотук беше едва първата глава от историята ни“, коментира Андрю Кид, съосновател на „Folio Prize“.

Свързани заглавия
Акхил Шарма триумфира с „Folio Prize“

Станаха ясни претендентите за второто издание на „Folio Prize“

Джордж Сондърс спечели първото издание на „Folio Prize“

Номинираните за новата награда „Folio Prize“ бяха обявени

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …