На фокус
Начало / Свят / Дебютантка триумфира с най-голямата австралийска литературна награда за жени

Дебютантка триумфира с най-голямата австралийска литературна награда за жени

Емили Бито спечели най-голямата литературна награда за жени в Австралия, „Stella“, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за дебютния си роман „The Strays“. Бито беше наградена на церемония късно снощи в Мелбърн. Авторката прибавя към сметката си 50 000 долара. Тази година беше третото издание на новото престижно отличие.

Действието в романа на Бито се развива през 30-те години на миналия век. Главни героини са съученичките Лили и Ева. Изданието засяга обществото на художниците в Австралия по онова време. На писателката й се налага да препише ръкописа си 10 пъти, докато се убеди, че е достатъчно добър. Книгата беше определена от екипа на журито едновременно за интелектуално извисена, завлавяща и емоционална.

Авторката е завършила литературознание и има докторантура по творческо писане. От време на време чете лекции по специалността си. Тя коментира:

„Поразена съм, че печеля наградата. Това със сигурност ще промени живота ми. Книгата ми вероятно се харесва заради нестандартната връзка в нея – приятелство между момичета в гимназията. Тези взаимоотношения често са пропускани в света на литературата за сметка на романтичните.“

Освен че пише, авторката отвори и винен бар, „Heartattack and Vine“, през втората половина на 2014 г.

„През последните 6 месеца, откакто отворихме, работим по 80 часа на седмица. Това е причината да не съм започнала още да пиша втори роман. Нямах време. Но планът е да мога в бъдеще да пиша повече, без да се притеснявам как ще си платя сметките… Призът ми дава увереност да продължа да пиша. След половин година работа като барман е приятно да си спомня, че съм и писателка. “

Свързани заглавия
Три дебютантки са сред номинираните за награда „Stella“
Клеър Райт спечели най-голямата литературна награда в Австралия за жени

Богато разнообразие от над 20 000 заглавия. Поръчай добри книги от Helikon.bg или на 02 460 40 40!

Прочетете още

Laurent Binet, autor knihy HHhH (Himmlerùv mozek se jmenuje Heydrich).

Лоран Бине спечели награда за книга, в която инките превземат Европа

Civilizations беше отличена от Френската академия Писателят връща колелото на историята в 16. в. Корабът …