Начало / Свят / Дебютантка триумфира с най-голямата австралийска литературна награда за жени

Дебютантка триумфира с най-голямата австралийска литературна награда за жени

Емили Бито спечели най-голямата литературна награда за жени в Австралия, „Stella“, съобщи „Гардиън“. Тя беше отличена за дебютния си роман „The Strays“. Бито беше наградена на церемония късно снощи в Мелбърн. Авторката прибавя към сметката си 50 000 долара. Тази година беше третото издание на новото престижно отличие.

Действието в романа на Бито се развива през 30-те години на миналия век. Главни героини са съученичките Лили и Ева. Изданието засяга обществото на художниците в Австралия по онова време. На писателката й се налага да препише ръкописа си 10 пъти, докато се убеди, че е достатъчно добър. Книгата беше определена от екипа на журито едновременно за интелектуално извисена, завлавяща и емоционална.

Авторката е завършила литературознание и има докторантура по творческо писане. От време на време чете лекции по специалността си. Тя коментира:

„Поразена съм, че печеля наградата. Това със сигурност ще промени живота ми. Книгата ми вероятно се харесва заради нестандартната връзка в нея – приятелство между момичета в гимназията. Тези взаимоотношения често са пропускани в света на литературата за сметка на романтичните.“

Освен че пише, авторката отвори и винен бар, „Heartattack and Vine“, през втората половина на 2014 г.

„През последните 6 месеца, откакто отворихме, работим по 80 часа на седмица. Това е причината да не съм започнала още да пиша втори роман. Нямах време. Но планът е да мога в бъдеще да пиша повече, без да се притеснявам как ще си платя сметките… Призът ми дава увереност да продължа да пиша. След половин година работа като барман е приятно да си спомня, че съм и писателка. “

Свързани заглавия
Три дебютантки са сред номинираните за награда „Stella“
Клеър Райт спечели най-голямата литературна награда в Австралия за жени

Прочетете още

visu prx académie fr (5)

Социален роман спечели престижната награда „Медичи“

Отличието се връчва по традиция през ноември Кевин Ламбер е млад канадски писател, за когото …