Начало / Свят / Номинираните за най-голямата литературна награда за жени бяха обявени

Номинираните за най-голямата литературна награда за жени бяха обявени

Номинираните за най-голямата литературна награда за художествена проза, писана от жени – „Baileys Women’s Prize for Fiction”, бяха обявени, съобщи британският „Телеграф”. Тази година се навършват 20 години от учредяването на отличието. Победителката ще бъде обявена на 3 юни и ще получи парична премия от 30 000 паунда.

Шестте претендентки са Лалийн Пол с „The Bees”, Ан Тайлър с „A Spool of Blue Thread”, Сара Уотърс с „The Paying Guests”, Али Смит с „How to be Both”, Камила Шамзи с „A God in Every Stone” и Рейчъл Къск с „Outline”. Пол е единствената дебютантка в списъка.

„И шестте книги са фантастични. Те са различни като тема, жанр и стил. Някои са по-пестеливи, а други – по-поетични. Това, което ги свързва, е че са толкова увлекателни, че човек не може да ги остави, докато не изчете и последната страница”, сподели председателката на журито Шами Чакрабарти.

„Baileys Women’s Prize for Fiction” е една от най-престижните литературни награди. Тя се дава всяка година на жена, независимо от нейната националност, за роман, писан на английски език и публикуван в Обединеното кралство предната година. До 2012 г. призът беше спонсориран от телекомуникационната компания „Ориндж”. От миналата година генерален спонсор е алкохолната марка „Baileys”.

Свързани заглавия
Аймиър Макбрайд спечели „Baileys Women’s Prize for Fiction“

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

CjsYkBYWsAAtmiU

Писателка от турски произход спечели най-важната немска награда

Стила си изгражда върху несъвършеното познание на езика Емине Севги Оздамар, която спечели тазгодишния приз …