Начало / Свят / Биография на Луис Карол разказва за културния феномен Страната на чудесата

Биография на Луис Карол разказва за културния феномен Страната на чудесата

Нова биография на знаменития детски писател Луис Карол е вече на англоезичния книжен пазар, съобщи „Индипендънт“. Изданието е озаглавено „The Story of Alice: Lewis Carroll and The Secret History of Wonderland“ и е дело на Робърт Дъглас-Феърхърст – биограф, критик и професор. Авторът е черпил информация от непубликувани досега архивни материали и обещава да разкрие на читателите неизвестни досега факти за Карол. Книгата е издадена от „Harvill Secker“.

Дъглас-Феърхърст се фокусира върху влиянието на феномена Страната на чудесата в популярната култура. Той го разглежда като един пряк път към красивото, объркващото и пленителното. Тази метафора е използвана от художници, писатели и политици вече 150 години.

Зад създаването на Страната на чудесата стои една комплексна личност, която има 2 лица. Това са тихият академик Чарлс Доджсън и другото му аз, Луис Карол, който е иноватор, разказвач и приятел на всички деца. В основата й е и малката Алис Лидел, която никога не пораства. Поне не и във въображението на писателя. Тяхната история е за любов, загуба, невинност, противоречие и нуждата на един човек да си създаде убежище, наречено Страната на чудесата.

Авторът на книгата проследява историята на нарастващото влияние на книгите за Алиса. Той показа историческия контекст, който ги прави още по-важни. Пише още за раждането на фотографията и напрежението, което се създава при прехода между Викторианската епоха и съвременния свят.

Свързани заглавия
Луис Карол: Ако ти вярваш в мен и аз вярвам в теб. Толкова ли е трудно?

Нова биография опровергава слуховете, че Луис Карол е имал нездрав интерес към деца

Как да учим: Четирите правила за обработка на информация и овладяване на изкуството на четенето от Луис Карол

Луис Карол мразел славата, разкрива писмо

Книги от Луис Карол тук

Прочетете още

17BAILEYROTH-facebookJumbo

Биографията на Филип Рот излиза отново след сексуален скандал

Нов издател пое риска да предложи книгата „Филип Рот”, както се казва простичко биографията, излезе …