Начало / Свят / Философия и наука са на фокус в клуба за книги на Марк Зукърбърг

Философия и наука са на фокус в клуба за книги на Марк Зукърбърг

След като привлече вниманието към нови книги за насилието по света и страха от ваксини, този път литературният клуб на основателя на „Фейсбук“, Марк Зукърбърг, се фокусира върху класика от сферата на науката и философията. Петият избор на клуба на Зукърбърг е „Структура на научните революции“ от Томас Кун. В изданието си от 1962 г. Кун пише, че науката прогресира чрез спадове и възходи. Той също така я разглежда като социален феномен и въвежда понятието научна парадигма.

„Книгата представлява история на науката, която разглежда въпроса дали науките и технологиите постоянно бележат прогрес или той идва на отделни избухвания, предизвикани от различни социални явления. Аз мисля, че днес науката е един от най-мощните инструменти за правене на добро. Щяхме да се справяме по-добре, ако инвестирахме повече в научни изследвания и техните резултати. Тази тема наистина ме вълнува“, пише Зукърбърг.

Според философът Джулиан Багини, заглавието на Кун е актуално и днес. Той коментира:

„Днес няма да намерите много учени или философи на науката, които да се съгласят с основната теза. Въпреки това, четивото е много ценно, защото показва, че всяко явление в един момент забавя развитието си и замира, ако нещо не го „разтърси“. Тази концепция е много важна. Революцията на епигенетиката не промени изцяло начина, по който ние мислим за гените по принцип. Преди нея обаче мислехме, че това, което се случва по време на един живот не влияе изобщо на гените, което, очевидно, не е вярно.“

„Структура на научните революции“ излиза за първи път през 1962 г., но е допълнена през 1970 г. Заглавието е издавано и на български език.

Свързани заглавия
Клубът за книги на Марк Зукърбърг се бори срещу страха от ваксини в САЩ

Марк Зукърбърг представи книга на Стивън Пинкър в литературния си клуб

Първата препоръчана книга от Марк Зукърбърг е все още свободна за България

Тиражът на книга бе изчерпан за часове заради читателския клуб на Зукърбърг

Марк Зукърбърг направи Литературен клуб във „Фейсбук“

Прочетете още

image

Марк Зукърбърг препоръча роман на Иън Банкс в клуба си за книги

Основателят на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг избра роман на шотландския писател Иън Банкс, който да препоръча …