Начало / Читателски дневник / Идеи от книгите, които помагат да мислим различно

Идеи от книгите, които помагат да мислим различно

Купчинката ни е от четири заглавия, макар че може да е много по-голяма… А това, което обединява всички тези книги, е как по неповторим начин водят към успеха

mari-helin-38313-unsplash

Както се казва, технологиите ще ни извиняват, но в тях отсъства най-важното – вдъхновението да живееш, стремежът да променяш.

А за книгите това е даденост… Вместо разрешение, те предлагат да помислим. Вдъхновени от чуждия опит, да стигнем до сърцевината на собствения си живот. Така промяната се случва в самите нас. Ето няколко доказателства за ефективността на книгите – разбира се, в заглавия…

ЛИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Онова, което често ни вдъхновява да погледнем на света различно, е сблъсъкът с нечий пример. Има хора, чиято аура е удивително голяма. Алекс Банаян създава списък с имена и после иска едно-единствено нещо – да се срещне с тези хора. Но сред личностите, които са му пример, както ги възприема той, са не съседката или учителят, а Спилбърг, Зукърбърг, Возняк, Гейтс… Именно на техните уроци е посветена „Третата врата“, макар че книгата разказва за още една любопитна промяна – тази на самия й автор, Алекс Банаян.

ПОЗНАНИЕТО ЗА СВЕТА И то е нещо, което може да дойде с времето и от книгите. Просто животът никога не предлага директна пътека… Житейската академия е най-важната, постъпваме в нея с първия си ден на тази Земя. „Принципите на успеха“ побира на едно място наученото в житейската академия от три наистина блестящи личности. Това са Наполеон Хил, Джоузеф Мърфи и Дейл Карнеги. Познанията на тримата са предостатъчно, за да се ориентирате в своята собствена моментна ситуация. И да продължите напред!

МЪДРОСТТА НА ПРАВИЛНИЯ МОМЕНТ Нашият свят обича бързите неща, онези, които ни се предлагат веднага… Но истинското в живота всъщност се случва в паузите, в онези моменти, когато наглед всичко е застинало. Умението да изчакаш е просто велик талант, който започва да ни липсва все повече! А към него ни връща мъдростта на Уорън Бъфет. На 88 е, притежава над 30 млрд. – очевидно има какво да сподели за живота… „Даото на Уорън Бъфет“ е изградена по прекрасен начин. В нея е силата на основните принципи на милиардера, който никога не е забравял, че за да си истински силен, е нужно първо да помагаш на другите.

ЖЕЛАНИЕТО ДА УСПЕЕШ Защо пък да не включим и български пример сред идеите, които правят живота и книгите неповторими… Една от най-успешните родни автобиографии напоследък е на Димитър Бербатов. Самият футболист организира серия от премиери, на които търпеливо и с усмивка раздаваше автографи с часове. Голяма част от успехите на Бербатов се дължат именно на това негово умение – подтикнат от желанието да успее, той заживява с една или друга идея, превръща я в двигател на собствените си действия. Ако се замислите, днес сме много повече потребители, отколкото творци на собствения си живот. Макар и от футболния терен, футболистът ни напомня как да се върнем на голямата сцена. Като мислим стратегически. И даваме правилните пасове. Всичко е въпрос на визия. На желание да успееш.

4knigi

„Някой седи на сянка днес, защото друг преди това е посадил дърво.“ (Уорън Бъфет)

Пътят към успеха е ценен, когато е споделен – именно затова насочваме вниманието ви към тези книги сега… Те съдържат модели, по които можем да ушием собствените си представи за онова, което ни предстои. Вдъхновяват с енергията си и ни карат да мислим различно. Технологиите, с които толкова свикнахме, могат да подкрепят тези наши усилия. Но подтикът е в книгите. Те карат нещо в нас да е по-живо от всякога… От нас се иска само да го последваме.

Четири книга за пътя към успеха представи Краси Проданов

Прочетете още

anita-jankovic-AowxSxBwv_4-unsplash

Четене преди сън удвоява речника на децата

Книгите са ключови за тях Четящите родители са истинска благословия за най-малките – достатъчно е …