На фокус
Начало / Читателски дневник / Идеи от книгите, които помагат да мислим различно

Идеи от книгите, които помагат да мислим различно

Купчинката ни е от четири заглавия, макар че може да е много по-голяма… А това, което обединява всички тези книги, е как по неповторим начин водят към успеха

mari-helin-38313-unsplash

Както се казва, технологиите ще ни извиняват, но в тях отсъства най-важното – вдъхновението да живееш, стремежът да променяш.

А за книгите това е даденост… Вместо разрешение, те предлагат да помислим. Вдъхновени от чуждия опит, да стигнем до сърцевината на собствения си живот. Така промяната се случва в самите нас. Ето няколко доказателства за ефективността на книгите – разбира се, в заглавия…

ЛИЧНАТА ЕНЕРГИЯ Онова, което често ни вдъхновява да погледнем на света различно, е сблъсъкът с нечий пример. Има хора, чиято аура е удивително голяма. Алекс Банаян създава списък с имена и после иска едно-единствено нещо – да се срещне с тези хора. Но сред личностите, които са му пример, както ги възприема той, са не съседката или учителят, а Спилбърг, Зукърбърг, Возняк, Гейтс… Именно на техните уроци е посветена „Третата врата“, макар че книгата разказва за още една любопитна промяна – тази на самия й автор, Алекс Банаян.

ПОЗНАНИЕТО ЗА СВЕТА И то е нещо, което може да дойде с времето и от книгите. Просто животът никога не предлага директна пътека… Житейската академия е най-важната, постъпваме в нея с първия си ден на тази Земя. „Принципите на успеха“ побира на едно място наученото в житейската академия от три наистина блестящи личности. Това са Наполеон Хил, Джоузеф Мърфи и Дейл Карнеги. Познанията на тримата са предостатъчно, за да се ориентирате в своята собствена моментна ситуация. И да продължите напред!

МЪДРОСТТА НА ПРАВИЛНИЯ МОМЕНТ Нашият свят обича бързите неща, онези, които ни се предлагат веднага… Но истинското в живота всъщност се случва в паузите, в онези моменти, когато наглед всичко е застинало. Умението да изчакаш е просто велик талант, който започва да ни липсва все повече! А към него ни връща мъдростта на Уорън Бъфет. На 88 е, притежава над 30 млрд. – очевидно има какво да сподели за живота… „Даото на Уорън Бъфет“ е изградена по прекрасен начин. В нея е силата на основните принципи на милиардера, който никога не е забравял, че за да си истински силен, е нужно първо да помагаш на другите.

ЖЕЛАНИЕТО ДА УСПЕЕШ Защо пък да не включим и български пример сред идеите, които правят живота и книгите неповторими… Една от най-успешните родни автобиографии напоследък е на Димитър Бербатов. Самият футболист организира серия от премиери, на които търпеливо и с усмивка раздаваше автографи с часове. Голяма част от успехите на Бербатов се дължат именно на това негово умение – подтикнат от желанието да успее, той заживява с една или друга идея, превръща я в двигател на собствените си действия. Ако се замислите, днес сме много повече потребители, отколкото творци на собствения си живот. Макар и от футболния терен, футболистът ни напомня как да се върнем на голямата сцена. Като мислим стратегически. И даваме правилните пасове. Всичко е въпрос на визия. На желание да успееш.

4knigi

„Някой седи на сянка днес, защото друг преди това е посадил дърво.“ (Уорън Бъфет)

Пътят към успеха е ценен, когато е споделен – именно затова насочваме вниманието ви към тези книги сега… Те съдържат модели, по които можем да ушием собствените си представи за онова, което ни предстои. Вдъхновяват с енергията си и ни карат да мислим различно. Технологиите, с които толкова свикнахме, могат да подкрепят тези наши усилия. Но подтикът е в книгите. Те карат нещо в нас да е по-живо от всякога… От нас се иска само да го последваме.

Четири книга за пътя към успеха представи Краси Проданов

Богато разнообразие от над 35 000 заглавия.
Поръчай добри книги от Helikon.bg!

Прочетете още

maxresdefault

Знаменитата Бел Кауфман за живота: Нека му се радваме, макар че ще ни убие

Писателката докрай е пример за висок дух Родена в Берлин и израснала в Одеса, Кауфман …